Творчі обов’язки ми порівну розподілили між усіма гумористами, і тепер кожен виконує «творчу місію» та частину роботи. Раніше Притула вирішував, які жарти подавати на концерт, а зараз ми робимо це самостійно.

Чи продовжилась тенденція «95-го кварталу» – керівник пішов у політику і учасників гумористичного шоу також «кличе» з собою?

– Ні, про таке навіть мови не може бути. Які з нас політики? Ми гумористи. І наша робота веселити людей на сцені.

– На прихильників шоу політична кар’єра Сергія аж ніяк не вплинула. Коли ми виходимо на сцену, то зали повні – глядачі є ! Сергій вів Вар`яти, а жартували ми на сцені всі разом, тому прихильники разом з нами на кожному концерті.

«Вар`яти» ще з Притулою співпрацювали з вінницькими фронтовиками та волонтерами. Чи продовжується зараз традиція?

– Так, звісно. Ми підтримуємо військових з усієї України. З кожного концерту частину грошей передаємо побратимам на Схід. Бо давно не секрет, що війна продовжується, і далі проливається кров… До карантину ми виступали на Сході України. Приходили десятки військових і їм подобався наш гумор. Тому в майбутньому ми обов’язково продовжимо навідуватись на передову.

Колектив позиціонує себе як Перше україномовне гумор-шоу. Чи були Ви ,вже як артисти, свідками пригнічення української мови?

– Я не сприймаю людей, які цькують або ж пригнічують українську мову. Бо ніколи не спілкувався іншою – лише українською. З дитинства я шаную нашу солов’їну мову. Ми їздимо в тури по всій Україні – від Сходу до Заходу, від Півночі до Півдня.

Глядачі приходять подивитись на український гумор – значить їм це подобається!

Наприклад, в Одесі – всі російськомовні. Але і ті тішаться, що українська мова «смачна» – нею можна жартувати. Здається, що в такі моменти, люди по справжньому відчувають близькість до своєї культури.

Колись люди думали, що елітний гумор тільки «по-руськи» – типу «криве дзеркало» чи «камеді клаб»… А тепер вони бачать нас, і виявляється, що в Україні і українською все може бути дуже смішно.

Як ви ставитесь до того, що в Україні постійно переглядають закон про мову? Лише ввели її к офіційну, а вже хочуть скасовувати штрафи за невикористання..

– Чесно? Це «чортішо». Є держава Україна, значить і мова має бути українська. Нашому народу справді в цьому пощастило. Бо є багато країн, які мови не мають.. вони розмовляють англійською або якоюсь іншою. Взагалі не розумію для чого вигадувати такі закони. Кожна людина, яка спілкується українською – вкладає маленьку цеглину у фундамент нашої держави. На території України з 2014 року відбуваються жахливі події. Після Революції Гідності українська мова набрала популярності і згуртувала людей.

Колись був поділ на модних «рускогаварящіх» і тих, хто говорить українською. Тепер, Слава Богу такого немає.

«Вар`яти» виступають колективом з 2010 року. Ви так стрімко злетіли після появи на телевізійних екранах у 2015-му? Поділіться початком історії свого колективу…

– До 2014 року ми гастролювали по всіх районах та маленьких містах. Та нас не брали на канал – казали, що з таким гумором цікаві лише на Західній Україні.

– З початку виступало 16 чоловік, але залишилось лише декілька: я, Володимир Ковцун – Владзьо, Володимир Жогло – Жожка, Віталій Тильний, Валентин Сергійчук та Сергій Полупан. На перших концертах, ми не могли зібрати навіть нічного клубу. Артистів було 16 на сцені, а в залі 9 глядачів. Бо ніхто не знав таких гумористів. Але по-троху ми розкрутили шоу. Ще до виходу на телеекрани ми об`їздити всі містечка та стали народними улюбленцями.

Гумор не приносив великих заробітків,тож параллельно працювали. Наприклад я на будівництвах робив дахи, а були і такі, що їздили на заробітки…

З ким з українських артистів ви б порівняли свій «підйом» у шоу-бізі?

– Олег Винник як і Вар`яти – нікому не був знайомий, поки не почав їздити по смт. По–троху він витоптав всю Україну і став мегазіркою ще до виходу на великі екрани. В нас історія та сама, були навіть такі райцентри куди приїздили лише ми і Олег Винник.

Під час програми колектив складає враження компанії старих добрих друзів. Як познайомились та хто кому кум серед Вар`ятів?

– Ми познайомились на КВНі. Кожен виступав за різну команду, але гумор та бажання творити по- українські нас зріднило. Вже одинадцяти рік ми всі одна велика сім`я, але при цьому всі різні по –своєму. Майже всі учасники колективу із сіл.

– Першим Сергій Притула став кумом Сергію Полупану, а потім і Віталіку Тильному. Потім вже всі перекумувались, окрім мене. Я –Владзьо – тут старійшина, та і син у мене вже дорослий. Йому 19, навчається в Канаді.

Ви жартуєте про реальне життя. Тим і близьку народові. Розкажіть де берете ідеї ?

– Ми помітили, що вкрай важливо підіймати теми, які турбують простий народ. Зараз на злобі дн, у всіх заробітки. Коли хтось їде в пошуках щастя закордон, а знаходить не те,на що очікував. Реально болять серця за людей, які шукають багатих іноземців

– На сцені імпровізуємо, коли забуваємо слова. Глядач це любить. Всім смішно, коли артист знаходиться в ступорі на сцені. Люди починають страшно реготати. У більшості випадків ми стараємось викручуватись із ситуації. На зйомках простіше, бо є можливість зупинитись, а потім продовжити.

Як впливають на особисте життя постійні гастролі? Чи берете дружин у свої чоловічі поїздки?

– Минулого року ми дуже мало виступали, бо карантин. Але в подальшому плануємо великі тури. Якщо їдемо в Париж, то беремо зі собою дружин. Поки ми тренуємось, вони роздивляються архітектуру міст. Але якщо їдемо в Америку, то лишаємо їх вдома. Бо за дорого…

На одному з випусків ви жартували про те, що хотіли б взяти до себе у команду дівчину? Кому ж вдалось стати новими учасниками колективу?

– Про дівчину – це лише жарти. В нас колектив бородатих чоловіків, і жодна гумористка не зможе нас витерпіти на 130 концертів у рік.

Нові учасники «Вар`ятів» займаються україномовним стендапом. МИ зробили кастинг на який приїхало дуже багато талановитих та молодих гумористів. Але прижилось лише двоє. Один гастролює лише по Західній Україні, а інший приїхав до Вінниці.

Владзьо замість автографа подарував нашій журналістці спільне фото

В яких країнах Ви вже запалили українським гумором? Чи пропонують Вам виступи у Росії?

Для української діаспори ми виступали в Чехії, Франції, Іспанії, Ірландії, Англії, Канаді та Америці.

Скажу так, що до 2014 року виступів не пропонували. А після, пропонують постійно. Але ми відмовляємось. Ні для кого не секрет, що Росія – країна агресор. Тому їхати туди виступати- це йти проти свого побратима. Хоч там і проживає багато чудових українців…

Чи стала Вінниця для Вас особливим містом?

– Однозначно так. 10 років поспіль 1го січня даємо тут концерти і зустрічаємо разом з вінничанами Новий Рік. Особисто я після Вінниці завжди їду до Львова, а звідти до сестри в Італію. Тому до Вінниці в мене дуже особливе ставлення. Так і хочеться зібрати валізу і рванути у відпустку.

Софія Копач

Фото з концерту Дмитра Данкевича: