Правозахисник Вадим Човган зробив відкриту заяву про вчинення злочину. Лікарі просили звільнити засудженого Стрижавської колонії за крадіжку. Чоловік хворів на ВІЛ та мав клінічну стадію. Поки тягнулась апеляція, засуджений помер…

Як з’ясував наш кореспондент, мова йде про 39-річного Сергія Щура. У 2017 році Апеляційний суд Києва засудив його до 5 років позбавлення волі. До Стрижавської багатопрофільної лікарні ув’язнений прибув у грудні 2020 року з Житомирської виправної колонії. У чоловіка діагностували цироз печінки, ВІЛ, гепатити С та В, геморой та інші хвороби. Саме тому Стрижавська виправна колонія направила документи на звільнення від покарання засудженого за хворобою, додавши висновок лікарської комісії. Вінницький районний суд погодився з висновками лікарів та постановив — звільнити за станом здоров’я. Але прокуратура подала апеляційну скаргу. Поки тягнулася апеляція, засуджений помер. На волі засудженого чекала мати.

– Через службову недба­лість/нахабність вінницьких прокурорів у тюрмі обірвалось життя ще одного засудженого, — заявив правозахисник Вадим Човган. — Це вже другий такий випадок у цьому році. Знову тюремні лікарі просили звільнити засудженого через тяжку хворобу (клінічну стадію ВІЛ). Тюремні лікарі просили суд звільнити напівмертвого засудженого. Перспектив одужання в нього не було. Офіс Генерального прокурора попереднього заклику не почув. Кажуть, це тому, що обласний прокурор має хороший зв’язок самі знаєте з ким через голову обладміністрації. Подейкують, що саме з цієї причини у Вінниці єдиний в Україні обласний прокурор, який не пройшов переатестацію, але залишився при посаді. Якщо родичі засудженого погодяться, також буде скарга до Європейського суду з прав людини, адже йдеться про кричуще порушення права на життя. Наразі прошу уповноважених слідчих розпочати кримінальне провадження проти прокурорів за ч. 2 ст. 367 КК (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). І вгадайте, як відреагувала прокуратура на це все? На своє «виправдання» вона почала кримінальне провадження проти тюремних лікарів за те, що вони неналежно лікували цього засудженого!

Ось як прокоментували  ситуацію у пресслужбі обласної прокуратури:

– Під час раніше проведеної Вінницькою місцевою прокуратурою перевірки встановлено, що за результатами обстеження засудженого 10.12.2020 лі­карсько-консультативною ко­місією Стрижавської багатопрофільної лікарні № 81 філії державної установи філії «Центр охорони здоров’я Державної кри­мінально-виконавчої служби України» у Вінницькій області встановлено наявність у нього захворювання, яке є підставою для подання до суду матеріалів про звільнення від подальшого відбування покарання на підставі ст. 84 КК України. Вказана особа засуджена до 5 років позбавлення волі за вчинення тяжкого злочину — умисне тяжке тілесне ушкодження у вигляді проникаючого ножового поранення грудної клітки та легені, небезпечне для життя в момент заподіяння, вчинене ним раніше незнайомому громадянину за відмову надати йому цигарку.

Згідно з характеристикою державної установи «Стрижавська виправна колонія (№ 81)», наданої до суду, за період відбування покарання засуджений належних висновків не зробив, поводив себе зверхньо, не дотримувався розпорядку дня, характеризувався негативно, постійно вчиняв правопорушення, за що 16 разів притягувався до дисциплінарної відповідальності. Медичними працівниками Стрижавської багатопрофільної лікарні № 81 констатовано, що наявне у засудженого захворювання є хронічним та невиліковним, у зв’язку з цим він ніколи не зможе повернутися до нормальної життєдіяльності. Зазначене захворювання діагностовано близько 20 років до засудження, яке не завадило засудженому вчинити умисний тяжкий злочин. Враховуючи вищевказане, Вінницька місцева прокуратура заперечувала під час розгляду Вінницьким районним судом питання про його звільнення та в подальшому оскаржила відповідне судове рішення в апеляційному порядку. Внаслідок загострення наявних хронічних захворювань засуджений 13.01.2021 помер в Стрижавській багатопрофіль­ній лікарні № 81. За вказаним фактом смерті засудженого розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 140 КК України, досудове розслідування на даний час триває. Варто зазначити, що надання медичної допомоги засудженим та контроль за дотримання їхніх прав на охорону здоров’я не належить до компетенції Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції, а повноважень філії державної установи філії «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Вінницькій області.

Віталіна Володимирова