У діяльності лісових підприємств Європи лісова сертифікація вже давно стала звичним та необхідним елементом. У лісовій галузі України, в тому числі і на держпідприємствах лісового господарства Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, все більше підприємств сертифікують систему лісоуправління за стандартами FSC (Лісової наглядової ради). Не став виключенням і ДП «Крижопільський лісгосп».

– Під час проведення аудиту було підтверджено, що існуюча система управління підприємства забезпечить збалансоване ведення лісового господарства, дотримання стандартів збереження, використання та відтворення лісових ресурсів, – зазначив директор підприємства Володимир Цимбалюк.

Лісова сертифікація – це оцінка відповідності системи ведення лісового господарства встановленим міжнародним вимогам щодо управління лісами та лісокористування на засадах сталого розвитку. Метою лісової сертифікації є забезпечення економічно, екологічно і соціально збалансованого ведення лісового господарства шляхом виконання відповідних загальновизнаних і таких, що заслуговують на довіру, стандартів. Тобто в процесі лісової сертифікації оцінюється якість лісоуправління, або простіше сказати, якість господарювання в лісах та їхній екологічний стан. Серед переваг, які отримує підприємство від сертифікації, є незалежна гарантія для клієнтів-покупців, посередників та інвесторів щодо контролю за якістю лісової продукції; вихід на ринки держав, які використовують виключно деревну продукцію з сертифікованих лісів; демонстрація запровадження найкращої практики в управлінні лісовим господарством.

Тож нещодавно Крижопільський лісгосп успішно отримав статус сертифікованого підприємства. У січні проводився основний аудит, а у лютому підприємству видано сертифікат відповідності.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ