Голова Нацагентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков склав протоколи про адміністративне правопорушення щодо суддів КСУ Володимира Мойсика, Ігоря Сліденка з Вінниччини та два протоколи стосовно судді КСУ Ірини Завгородньої.

– З 31 грудня 2020 року діють зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (ред. — КУпАП), які в разі виявлення адміністративного правопорушення в судді зобов’язують особисто Голову НАЗК або його заступника скласти протокол. На виконання цієї норми закону сьогодні від­повідні протоколи були на­діслані до КСУ, — повідомив Олександр Новіков.

Як відомо, до розгляду рі­шення щодо е-декларування НАЗК вручило адміністративні протоколи двом суддям КСУ — Володимиру Мойсику та нашому земляку Ігорю Сліденку. Судді невчасно подали повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Але суд справи закрив через визнання КСУ неконституційними положень закону, які встановлювали адміністративну відповідальність за такі порушення, пов’язані з корупцією. Якби судді були визнані винними, на них міг би бути накладений штраф у розмірі 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн), а також дані про них могли б бути внесені до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстру коруп­ціонерів)…

Додамо, що 47-річний суддя Конституційного Суду України Ігор Сліденко родом із села Северинівки Тростянецького району. Юридичну освіту здобув в Одесі, стажувався у Німеччині. У березні 2014 року Верховною Радою України призначений суддею Конституційного Суду України. 1 листопада 2019 року на території Російської Федерації вступив у силу указ щодо реа­лізації заходів до 322 українців, яких наші «пів­нічні брати» внесли до санкційного списку. Серед них – і наш земляк Ігор Слі­денко за проукраїнську позицію у розгляді справи за поданням 51 народного депутата щодо конститу­ційності Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Ігор Сліденко був доповідачем у резонансній справі КС про визнання неконституційними окремі положення Закону України «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

Через це він відчув на собі тиск з боку команди ЗЕ — і він написав заяву про відставку. А нещодавно заявив, що тиск з Офісу президента на нього триває і він планує покинути Україну.

– Я планую емігрувати, нічого не змінилося. Я чекаю відставки. Заява лежить на столі. Розглянуть, коли буде засідання. Я попросив охорону — мені її не надали. Мені дали зрозуміти, що тут працювати не буду.

Віталіна Володимирова