Для лісівників Вінниччини немає перерви чи відпустки у лісокультурному циклі робіт. Однією з надважливих робіт є виконання рубок догляду: освітлення, прочищення, проріджування, прохідна рубка.

Це фізично важка справа, яка є дуже затратною у плані людських ресурсів. ДП «Могилів-Подільський лісгосп» (директор Іщук В.М., головний лісничий Хомич О.І.) залучає до цих робіт професійних лісівників та новітні механізми, які спрощують цю важку працю. І тому підприємство вже виконало у цьому році значну частину робіт із проведення доглядів у молодняках. Заплановані річні обсяги проведення рубок догляду у молодняках на 2021 рік по ДП «Могилів-Подільський лісгосп» складають 391 га, в т. ч. освітлення – 272 га, прочищення 119 га.

– На теперішній час підприємством проведено рубки догляду у молодняках на площі 89 га: освітлення – 65 га, прочищення 24 га, – розповів головний лісничий підприємства Олександр Хомич.

З цього об’єму значну частину робіт проведено механізованим способом. Зокрема у Джуринському лісництві (лісничий Нестеров І.І.), де найбільший обсяг рубок у молодняках, 26 га освітлень проведено подрібнювачем «Kansas–170» в агрегаті з трактором МТЗ–892.

Виконує цю частину роботи тракторист Прокоф’єв О.А. Підприємство придбало подрібнювач «Kansas-170» навесні 2020 року. Влітку при проведенні догляду коридорним способом трактором в аргегаті з подрібнювачем проводили освітлення рядків головної породи від пригнічення бур’янами та другорядними швидкоростучим породами.

Також у Моївському лісництві (лісничий Стрілецький С.В.) з початку поточного року 11 га освітлень проведено з допомогою мульчера «Orsi W-Forrest 1700» в агрегаті з трактором МТЗ – 892. Виконував роботу тракторист Слізевський С.А.

Рубки догляду за лісом є одним із найважливіших лісогосподарських заходів, які мають на меті вирощування перспективних, цінних лісових насаджень. І могилів-подільські лісівники з цим завданням успішно справляються!

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ