Весна – не за горами. А з нею розпочинається головний етап у лісокультурному циклі робіт – відновлення лісів. Тульчинські лісівники уже готові до весняної лісокультурної кампанії.

ДП «Тульчинське ЛМГ» (директор М.М.Дан, головний лісничий Г.П.Кілимник) повністю забезпечене лісокультурним інвентарем та посадковим матеріалом, щоб здійнити навесні 2021 року вчасне та успішне садіння лісу.

Під час лісокультурної кампанії 2021 р. підприємство планує заліснити 116 га на землях державного лісового фонду та планує створити 6 га нових лісів. Це землі, передані для створення захисних насаджень селом Зяньківці Брацлавської ОТГ. На даний момент зареєстроване право власності на землі. Ділянка багато років пустувала, має досить значний схил – близько 20-25 градусів. А цієї весни тульчинські лісівники висадять на цьому крутосхилі сіянці дерев, які у майбутньому стануть лісом. Більшість лісових культур у держлісфонді та в нових лісах буде створено з головною породою дубом звичайним із введенням супутніх порід.

На сьогодні вже складено 41 технологічну карту для виконання механізованих лісокультурних робіт.

Для проведення лісокультурної кампанії в 10-тиденний строк буде залучено 300 людей. На сьогодні уже укомплектовано 23 ланки. З людьми проведено навчання за 10-годинною програмою. Зарезервовано у необхідній кількості пально-мастильні матеріали та лісокультурний інвентар, матеріали (лопати, мечі Колесова, відра, шпагат), спецодяг, мінеральні добрива, пально-мастильні матеріали.

А ще взимку лісівники готують снігові ями – традиційний спосіб для зберігання посадматеріалу у стані біологічного спокою. На сьогодні на всіх лісокультурних площах закладено 12 снігових ям та 1 яма з льодом. Проте оскільки зима цього року щедра на сніг, то ця робота продовжується. Загалом по всіх лісництвах Тульчинського ЛМГ планують закласти понад 20 снігових ям.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ