Нещодавно до Вищої ради правосуддя надійшло звернення Оратівського районного суду Вінницької області. Працівники суду скаржилися на критичне недофінансування, зокрема низький рівень оплати праці працівників апарату суду та відсутність коштів для матеріально-технічного забезпечення здійснення правосуддя. Про це повідомляє офіційний сайт ВРП.

У зверненні йдеться: «Станом на 18 лютого 2021 року фактична кількість суддів становить 2 особи, штатним розписом передбачено 3 посади суддів. Повноваження здійснювати правосуддя має 1 суддя. Згідно з даними Державної судової адміністрації України за 2020 рік у провадженні Оратівського районного суду Вінницької області перебувало 910 справ і матеріалів, з яких 610 надійшли у звітному періоді. Навантаження одного судді в середньому становить 610 справ на рік. При цьому в Оратівській селищній громаді проживає 16165 осіб, які є потенційними користувачами судових послуг.» Трохи раніше до Вищої ради правосуддя поскаржилися працівники Тульчинського районного суду — на матеріально-технічне  забезпечення.

Варто зазначити, що у 2020 році до Вищої ради правосуддя звернулись 106 судів, з яких 3 – апеляційні, 94 – місцеві загальні, 6 – господарські, 3 – окружні адміністративні. Загалом в Україні понад шість сотень судів. Наразі правосуддю бракує грошей на такі елементарні речі, як конверти, марки, папір, тонер для принтерів. Через це суди не можуть повідомляти сторони про судові засідання. Грошей не вистачає навіть на оплату роботи працівників судового апарату. У бюджеті на 2021 рік витрати на судову систему значн скорочені Кабмін пропонує на фінансування судів 15,65 мільярдів гривень. А за розрахунками Державної судової адміністрації на наступний рік потрібно ще близько 5,6 млрд. грн. Наразі Вища рада правосуддя готує лист до Офісу Президента України та Кабінету Міністрів України щодо недопустимого поточного стану фінансування судової системи.

Ілона ВАЛЬТЕР