Вирок Стерненку стосується справи про викрадення й катування керівника одеського відділення проросійської партії “Родіна” Сергія Щербича у квітні 2015 року. Сам Сергій відкидає свою причетність до викрадення, а справу називає сфабрикованою. Вирок суддя Приморського райсуду Одеси завершував зачитувати під вигуки “Ганьба!”. За словами самого Стерненка з посиланням на матеріали справи, прокурори вимагали для нього вісім років.

Це рішення викликало народний гнів по всій країні і в кожному місті почали збиратись небайдужі в знак підтримки Сергія та із засудженням правоохоронної та судової систем. Під Офісом президента відбувся взагалі кількатисячний мітинг на підтримку активіста Сергія Стерненка. Поліція перекрила прохід до Офісу президента, тому сам мітинг почався біля паркану навпроти Спілки письменників на Банковій. Протестувальники заполонили всю вулицю — від перехрестя із Шовковичною і до паркану, який захищає ОП.

Мітингувальники висунули кілька вимог до президента Зеленського: звільнити Стерненка із в’язниці, провести судову реформу і звільнити суддів, які скомпрометували себе, а також відставки генпрокурорки Ірини Венедіктової. На плакатах, з якими прийшли протестувальники, виднілися написи: «+1 політв’язень», «Реформуй суди або йди», «Вирок Стерненку — це вирок кожному з нас». Під час сутичок правоохоронці затримали щонайменше 24 людей. За даними поліції, кілька поліцейських отримали опіки очей. За фактом сутичок на Банковій вже розпочали кримінальне провадження за ст. 342 (Опір представникові правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Вийшли на Майдан Небесної Сотні й вінничани з плакатами “Волю Стерненку”, “Сьогодні його, завтра – усіх нас”, “Ми не віримо кишеньковим судам” . За словами координатора, громадського активіста Богдана Куценка, містяни зібралися спонтанно.

– Ми зібралися тут сьогодні, щоб підтримати Сергія Стерненка і наголосити на його незаконному ув’язненні сьогодні і на незаконному, неправосудному вироці, який надав суд. Хочемо приєднатися до збору підписів, який оголосили активісти у Києві, щодо відставки генпрокурорки Венедіктової. Ми висловлюємо цим протестом свою недовіру судовій системі. Люди, які прийшли сюди розуміють, що рішення суду щодо Стерненка незаконне.

А Євген Тичук вийшов на майдан так через вирок Стерненку, як проти грубого порушення конституційного права громадян на самозахист. У ріках він тримав роздруківку тексту статті 27 Конституції України: “Кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань”.

З Майдану Небесної Сотні учасники акції рушили до міськради. Відтак – до прокуратури. Тоді знову, скандуючи гасла, повернулися на Майдан. Мають намір акцію протесту провести 24 лютого. Про це повідомлять у соцмережі.

Нагадаємо, що вчора вдень, майже відразу після оголошення вироку Стерненку, на одиночний пікет на Майдан Небесної Сотні вийшов вінничанин Вадим Купальський. Він тримав у руках плакат з написом “Стерненку волю! По Венедіктовій справа буде по-любому!”.

Подробиці читайте у газеті «33-й канал».

Віталіна Володимирова