Вони впевнені – очільник Райгородської ОТГ Віктор Михайленко відстоює інтереси громади сусідніх Ситковець, де колись головував. Й начебто хоче перетягнути туди всі об’єкти і бере на роботу представників зі свого села. Через це вони зібрались біля місцевого будинку культури та влаштували збори, де підняли всі наболілі питання.

– Райгородську об’єднану територіальну громаду, з центром с. Райгород було утворено 12 червня 2020 року. Рішення ВРУ є обов’язковим для виконання. Лише сесія Райгородської громади дане рішення ігнорує, в тому числі – депутати, яких обирали люди, жителі громади. Як можливо на сесії, яка триває 3 години розглянути понад 100 питань? Питання потрібно оголосити, обговорити, розглянути і прийняти рішення. Як це можливо за 2 хвилини на кожне питання? А коли люди запитують у депутатів: «Чому Ви прийняли такі рішення»? – Вони відповідають: «Нічого не чуємо, нічого не знаємо або не зрозуміли»! – каже від імені ініціативної групи місцевий житель Тарас Муха.

– Це все відбувається тому, що не виконується порядок підготовки до сесії, оголошення порядку денного не пізніше, як за 20 днів до проведення сесії, що дало б можливість депутатам вивчити питання, обговорити їх з жителями щоб прийняти рішення відповідно інтересам людей. Дії влади пішли всупереч інтересам жителів громади. Чому всі представники, керівники та старости повинні їздити до Ситковець, а не в центр с. Райгород на наради, навчання ? Чи керівниками відділів і Вашим замісникам не вистачає часу і сил, щоб виїхати на місце і вирішити всі питання, адже штат укомплектований (понад 70 чоловік) і їм нараховують заробітну плату? Комунальний заклад – Райгородська бібліотека переведена у філію. Що це покращить для людей, для громади: заощадить бюджет чи покращиться обслуговування населення? Керівник центральної бібліотеки обирався тишком-нишком, чомусь не порадились з людьми. Усі установи та відділи після прийняття рішень сесії називаються «Райгородськими», а розміщуються лише в с. Ситківці (не в Нових Обіходах, Червоному, Мельниківцях). Ви мабуть забули, що центр громади с. Райгород, громада райгородська…? Процес об’єднання громад передбачає вигоду, покращення і розвиток для усіх. А зараз ми бачимо «перетягування канату» в один бік за рахунок інших! Немає жодного заступника сільського голови від жителів с. Райгород, а також керівників управління відділів.

Райгородська школа – це один із найстаріших закладів освіти громади з великим досвідом, прекрасним колективом. Багато її випускників займали і займають престижні посади: лікарі, педагоги, керівники, підприємці. «Райгородську освіту – по всьому світу!» То чому ж не вистачає коштів, бажання, зусиль на те, щоб даний заклад зберегти та розвивати? Людей турбує питання: «Де ж буде знаходитись центр територіальної медицини Райгородської громади?» Чи Ви зробите так, як з бібліотекою, будинком культури та відділом освіти? На всі питання – чому переноситься той чи інший заклад, ми чуємо відповідь «Бо немає місця в Райгороді» Ми вибирали голову сільської ради, депутатів щоб Ви змогли вирішувати усі питання: розширюйте, знаходьте місця, а не переносьте в інше село. Райгород – це центр громади і крапка! І не потрібно його перетворювати в придаток. Саме тому, ми вимагаємо від сільського голови, виконавчого комітету, від депутатів переглянути усі рішення, які приймалися без обговорення з людьми: центральна бібліотека повинна бути розміщена в с. Райгород, центральнй будинок культури – в Райгороді, центр ПМСД в Райгороді та невідкладно оголосити конкурс на зайняття посади керівника відділу освіти. Шановні депутати, просимо перед тим, як приймати рішення думати про наслідки, аналізувати та радитись з людьми, тому що люди вас обирали – вони вас і відкличуть.

У свою чергу очільник Райгородської ОТГ Віктор Михайленко стверджує – тримає ситуацію під контролем і проблему називає надуманою.

– У людей своє бачення, я роблю все чітко та демократично. Вони приходили до мене і я дав пояснення по кожному пункту. Більшість на зборах казали, що їм по барабану, що робиться в інших селах, головне Райгород. Та в мене 20 населених пунктів і у кожному живуть такі самі люди, і кожного я не маю права скривдити. Кожне село заслуговує тільки на краще. Тому такий радикалізм мені не зрозумілий. Бо ми їздимо сесії та наради в кожному із сіл, щоб ніхто не ображався.

На жаль, громади через приєднання розкатані. І я маю всіх об’єднати, а не розсварити, – каже Віктор Михайленко. – Питання стояло у тому, щоб зробити одну головну бібліотеку, інші філії. Ми співробітників повідомили. Зібрали всіх бібліотекарів, вони визначились, хто в них буде керівником. І та відповідно бібліотека стане центральною. Перемогла представниця із Ситковець. Обрали б керівником людину з Нових Обіходів – була б там центральна бібліотека. Через це нічого по суті для самих працівників та людей не зміниться, навіть заробітна плата, тому мені незрозуміло їх обурення.

Так само стосується клубів. Школу у Райгороді ніхто не закриває, бо вона друга у громаді за кількістю дітей! У Райгороді в нас, на жаль, нема приміщення для адмінресурсу. Є в Ситківцях та Мельниківцях. І ми будемо робити все, аби люди працювали у теплих та комфортних умовах, а не витрачати кошти і будувати нове. Тим паче в нас нема ні доріг, ні вуличного освітлення, катастрофічна ситуація з водою. Це все треба робити, а не будувати теплі кабінети у Райгороді. Шкода, що дехто цього не розуміє. Але нічого, собака гавкає, караван йде. Будемо працювати!

Віталіна Трудько