Цього року ДП «Тульчинське ЛМГ» (директор М.М.Дан, головний лісничий Г.П.Кілимник) під час лісокультурної кампанії планує заліснити 116 га на землях державного лісового фонду та створити 6 га нових лісів.

Тульчинські лісівники уже приготували 12 снігових ям та 1 яму з льодом. Проте варто скористатися щедрістю цьогорічної зими і заготувати якомога більше снігу. За словами інженера лісових культур М.І.Северина, по всіх лісництвах Тульчинського ЛМГ планують закласти більше 20 снігових ям. Адже, приміром, минула зима була зовсім безсніжною, і для збереження посадкового матеріалу під час садіння лісу доводилося витрачати більше ресурсів, розвозили на ділянки меншу кількість садивного матеріалу, а це уповільнювало процес садіння лісу.

Снігові ями (снігові купи) – це традиційний спосіб для зберігання посадматеріалу у стані біологічного спокою. Адже навесні відбувається активна вегетація і втрата вологи. Сіянці викопують із лісових розсадників і розвозять по лісокультурних площах. Саме тут на допомозі лісівникам – снігові ями. Перед посадкою саджанці прикопують у сніг. А безпосередньо перед висаджуванням їх витягують і занурюють кореневу систему в «бовтушки» (суміш води, глини та накопичувача вологи). Таким чином лісівникам вдається зберегти таку цінну навесні вологу для садивного матеріалу.

Снігові ями закладають за певним правилом: зверху шар снігу вкривається соломою та тирсою. Таким чином, сніг опиняється в умовах термоса і не тане аж до травня! А солома та тирса після посадки перегнивають у ґрунті.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ