Таку норму внесли у регламент. Його підтримали 22 депутати, проти було лише 2: Іван Котик та Андрій Скакодуб. Цей інцидент нині на слуху всієї країни, бо такого в Україні ще не було!

– Валерій Коломєйцев очолює Ладижин уже 19 років. Вперше він став міським головою у березні 2001 року. Чиновник родом із селища Провідєніє Чукотського району Хабаровського краю в Росії, — розповів депутат міської ради Ладижина Андрій Скакодуб. — Українською голова міськради практично не володіє. Не хоче вчити. Може говорити суржиком на початку сесії, проте далі близько 90 відсотків її веде російською. Саме тому у регламенті завжди існувала норма про 2 мови під час роботи сесій. Востаннє регламент Ладижинської міської ради переглядали 19 листопада 2020 року. Норму про російську мову не вилучили. Регламент ініціював голова. За нього мовчки проголосували всі, окрім мене, і ще одного депутата. На останній сесії був присутній представник енергетичної компанії ДТЕК, він просив дозволу виступати російською мовою. То мер похвалився регламентом і дозволив.

У зв’язку з цим депутат Андрій Скакодуб звернувся зі скаргою до Уповноваженого із захисту державної мови.

– Днями спілкувався з Офісом мовного омбудсмена з приводу приведення регламенту роботи Ладижинської міської ради у відповідність до вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Моє звернення Уповноважений із захисту державної мови взяв до розгляду, тому Ладижинська міська рада має отримати подання. Єдина мова, яка має використовуватись в Ладижин­ській місь­кій раді, – це українська! Питання не тільки в мові. Питання в нехтуванні законів України. Ладижани, не забувайте, що у нас поряд Придністров’я з російськими військами. Будь-які прояви в бік «русского міра» потрібно зупиняти.

Цікаво, що у самій Ладижинській міській раді ситуацію з мовою не коментують. Валерій Коломєйцев на дзвінки не відповідає, а його секретар взагалі кинула слухавку. Заступитись за мера вирішив його водій Михайло Зяблов, який ось що написав на своїй сторінці у ФБ (мовою оригіналу):

– Человека выбирают целых 19 !!! Лет ….не за слова, а по делам ! И не важно, на каком языке ты (он) разговаривает, …нужно не изображать из себя человека, а быть им…. согласен, это не легко, …этот овощ (выше) сам то знает ли чисто украинский язык?! А знает ли то существо что как такового как украинский язык нет он искусственно надут …об этом пестрит весь инет … — написав водій — и ещё подскажите, пожалуйста, где найти инфу про то, кто такой сепар?… Чтобы паскудить кого, то нужно самому чего то стоить …другие города выживают, а мы пока цветем…

Коли верстався номер газети, стало відомо, що депутати Ладижинської міської ради на позачерговій сесії внесли зміни до регламенту міськради і виключили з нього норму, яка раніше дозволяла місцевим депутатам виступати під час сесій російською мовою.

Віталіна Володимирова