Згідно із правом на безкоштовну приватизацію кожен громадянин, який досяг 18 років, може безкоштовно отримати землю – це прописано в ст. 121 Земельного кодексу України. В цілому можна приватизувати 2,28 га. Під садівництво – до 0,12 га. На будівництво житлового будинку в селі можна претендувати на 0,25 га, в селищах – на 0,15 га, в місті – 0,1 га. Ще 0,1 га можна отримати для будівництва дачі і 0,01 га – під гараж.

Але… Експерти відзначають, що тих, хто має право на 2 га, набагато більше, ніж є державної землі, яку можна між ними розподілити. Станом на 2017 рік в Україні було 10,5 млн га держземель. А зараз їх близько 3 млн. Приблизно 7 млн га держземель випарувалося.

Міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко 4 лютого заявив, що після відкриття ринку сільськогосподарських земель вартість одного гектара складе близько $2 тис.  «Покупка землі – нині більш вигідна угода, ніж покупка однокімнатної квартири в Києві”, – вважає Лещенко. Зникнення мільйонів га із державного фонду чиновник пояснює корупційною діяльністю попередніх керівників профільних міністерств і центральних органів виконавчої влади.

“Сьогодні розробляється механізм вилучення незаконно придбаних ділянок. Правоохоронні органи будуть проводити розслідування того, як це сталося, а потім буде відпрацьований механізм вилучення таких ділянок», – говорить Роман Лещенко.