Учень 11-го класу Він­ницької ЗОШ №33 Артем Барчишин та його батько публічно описали проблему, яка виникла.

– Мій син Артем – юнак з обмеженими фізичними можливостями, і він не може здавати ЗНО на рівних умовах із своїми однолітками, бо пише дуже повільно і лише друкованими літерами. Але звільнити від ЗНО медики його не можуть, оскільки код його захворювання відсутній у спеціально затвердженому переліку Міністерством охорони здоров’я.

Я впевнений, що від­повідні зміни в законодавстві зможуть вирішити це питання. Але Артем не хоче втрачати рік — сидіти дома, і бажає вступати до вузу вже цього року.

Батько Андрій Барчишин обурений

– Артем народився передчасно, на сьомому місяці, легені були ще не розвинені, а лікарі не забезпечили новонародженого киснем, через кисневе голодування відбулися безповоротні зміни в організмі. Лікарі не давали шанси на життя… Але ми усе робили можливе і неможливе, щоб син повноцінно розвивався. Навчається він у школі на «індивідуальній формі», але намагалися відвідувати уроки для соціалізації. Більшість письмових завдань виконує усно, бо йому важко писати. Артем розумний хлопчина, у нього гуманітарні здібності. Хоче вступати у Донецький національний університет на психолога. Знаю, що у Центрі оцінювання якості освіти передбачені певні умови для школярів з інвалідністю — дозволено супроводжуючого, додатковий час 30 хвилин, але для Артема це не вирішить проблеми…

Внести ДЦП у перелік діагнозів, які звільняють від тестування, з парламентської трибуни закликала народна депутатка Ірина Борзова:

– Звертаюсь до Мі­ніс­терства освіти та Міністерства охорони здоров’я. Є проблема.

Два дні тому я отримала звернення від Артема з Вінниччини. Юнак, який навчається у школі, — розумний, талановитий, але, на жаль має діагноз ДЦП, в хлопця інвалід­ність першої групи. Він навчається і має бажання вступити у цьому році до університету. Але Артем не може здавати ЗНО на рівних умовах зі своїми однолітками…. Звільнити від ЗНО медики його не можуть, оскільки код його захворювання ДЖ8, ДЖ9, а саме церебральний параліч, — відсутній в спе­ціально затвердженому спільному Наказі від 2016 року Міністерства освіти та науки та Міністерства охорони здоров’я.

Таких ді­тей багато. Юлія — з Гнівані, Вадим — з Могилева-По­дільського, Артем — з Він­ниці… Ці діти не хочуть втрачати час та мають бажання вступати та навчатись у вищих навчальних закладах.

Ми не можемо вбивати ініціативу молоді щодо навчання та повинні підтримати право на освіту, яке гарантоване Конституцією України.

Наша газета й надалі буде відслідковувати цю ситуацію і повідомить у разі внесення відповідних змін та подальшої долі Артема.