Поліція його називає Андрій Недзельський. Зараз він у розшуку. Його підозрюють у вбивстві свого бізнес-партнера, теж з кримінального світу, який начебто міг завадити його «коронуванню».

Навесні минулого року у Недзельського та його оточення провели півсотні обшуків. Слідчі вилучили і арештували різноманітне майно: гроші, «чорнову бухгалтерію», зброю, коштовності, документи, автівки та нерухомість. Серед усіх цих багатств були 400 тисяч, а точніше – 400 950 доларів. Кошти знайшли в бан­ківській скриньці. Офіційно вони не належать Недзельському.

Як виявилось, скринькою володіє бізнесмен родом із Вінниці – Сергій Кісільов, як повідомляють ЗМІ: брат народного депутата від фракції ОПЗЖ Ігоря Кі­сільова. Він на цих виборах очолював список ОПЗЖ у Він­ницькій області. Впливові посади в системі державного управління займали також батько Кісільова та його колишній тесть — нардеп кількох скликань та екс-член ЦВК Володимир Заплатинський. По­ліція вважає ці гроші частиною того самого «воровського общака», а Кісільова – наближеною до «Нєдєлі» людиною.

Влітку 400 тисяч доларів по­ліція арештувала та передала до Національного агентства з розшуку і менеджменту активів (АРМА), і ті — поклали на банківський рахунок в Ощадбанк.

А далі розпочинається ще більший детектив. Бо з’являється підприємець Денис Парубець. І заявляє, що він віддав кошти Кісільову на зберігання під розписку.

– Хоча гроші і були вилучені в банківському сейфі, власником якого був Кісільов, дійсним власником грошових коштів був Парубець, – повідомив адвокат Дмитро Піліпенко, який в суді намагався скасувати арешт цих грошей. — Між ними було укладено договір про співпрацю щодо спільного фінансування бізнес-проєкту. Судячи із судових рі­шень, спільний бізнес-проєкт – це будівництво у Вінниці.

Наприкінці року «воровський общак» потрапив у кишеню Ігоря Короля, який 14 грудня написав в АРМА заяву з проханням віддати гроші йому. Аргументація була така: «грошові кошти належать Королю» і «були передані Кісільову за актом зберігання».

– Документи ідеальні були, ми повернули ці кошти Королю, разом із відсотками, – розповідає заступник голови АРМА Павленко.

Але, як виявилось, документи Короля були фейковими, а гроші — фактично викрадені.

– Зараз з’ясовується, що це рішення підробне. Воно до нас надійшло офіційно від суду, із супровідним листом, з печаткою, із підписом. Але зараз кажуть, що суддя цього рішення не приймав. І нас звинувачують в тому, що ми не переконались, чи це рішення справжнє, – скаржиться Володимир Павленко.

Чи була в діях службових осіб АРМА халатність або умисел – встановить слідство.

Ось такий вінницький слід у цій нашумілій історії про «воровський общак».

Редакція готова вислухати інші точки зору щодо цієї кримінальної історії.

Каріна МАЄВСЬКА