У 1916 році до нашого міста із Пскова прибуває перша в світі ескадра бомбардувальників «Ілля Муромець» конструк­ції Ігоря Сікорського. Адже Вінниця якнайкраще підходила для базування ескадри повітряних кораблів — звідси літаки могли перелітати на бази бойових загонів у межах Південно-Західного та Румунського фронтів (не забуваймо, що тоді тривала Перша світова війна).

Ескадру з 13 повітряних кораблів розташували на території насін­нєвого заводу. Цікаво, що насіннєвий завод було збудовано німецькою компанією «Раббетге і Гізекке», а тепер його стіни знадобились для військової авіації, що саме воювала проти Німеччини.

«Ілля Муромець» у Вінниці

Аеродром — поблизу залізничного вокзалу, біля вузькоколійки на Гайворон, на території колишнього військового табору й стрільбища. Під сховища для бомб та іншого боєзапасу для літаків було пристосовано приміщення одного з вінницьких цегельних заводів поблизу. Офіцери ескадри мешкали у вінницькому готелі «Савой». У червні 1916 року Вінницю відвідав автор літаків «Ілля Муромець» — славетний конструктор Ігор Сікорський. За час Першої світової «Муромці» здійснили 400 бойових ви­льотів.

На той час командиром бомбардувальника «Ілля Муромець-Київ» і одночасно начальником 3-го бойового загону повітряних кораблів ескадри був Йосип Башко. На одному зі старовинних фото він тримає своїх псів. Один із них бульдог, його улюбленець, який супроводжував його в польотах. Йосип Станіславович був сміливим бойовим офіцером з цікавою біографією. У січні 1917 року, керуючи повітряним кораблем «Ілля Муромець», він встановив сві­товий рекорд, під­нявшись на висоту 5200 метрів. Підйом було зупинено через гостре кисневе голодування екіпажу. Військову службу закінчив у 1940 році начальником усієї лат­війської авіації (включаючи цивільну) у званні генерала. Був нагороджений де­в’ятьма орденами і бойовою зброєю Російської імператорської армії та вісьмома орденами в Латвії.

Після жовтневого заколоту раніше надійне бойове з’єднання «Ілля Муромець» розділилося на два непримиренні табори. Більшість офіцерів льотного складу не прийняли ідей революції та залишили ескадру. Скориставшись плутаниною на фронтах, німці та австрійці пішли в наступ і вийшли у ра­йон базування ескадри. Кілька літаків злетіло «під носом» у нападників. Але основна база ескадри під Вінницею була розгромлена і розграбована.

Втім, статус повітряної столиці Вінниця вже встигла зак­ріпити за собою, і тепер тут розташований штаб ВПС України.

Соломія КАЛЮЖКО