Тепер власником закладу є Вінницька міська рада. А називатиметеся він  – комунальне некомерційне підприємство «Вінницька клінічна багатопрофільна лікарня ВМР». І вже з березня медичні працівники цього закладу, які надають допомогу хворим з COVID-19, отримуватимуть муніципальні надбавки до зарплати з міського бюджету. Також виділяється додатковий ресурс на забезпечення лікарні медикаментами та додатковим обладнанням.

Нагадаємо, що 29 січня депутати міської ради під час сесії надали згоду на прийняття у комунальну власність Вінницької міської територіальної громади Вінницької центральної районної лікарні  https://cutt.ly/Xlbvi81. Потім відповідне процедурне рішення прийняли депутати Вінницької районної ради.

Аналогічні процеси відбуваються в усіх громадах країни згідно з Законом України №1009-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» від 17 листопада 2020 року.  Цим документом передбачається, що усі заклади освітньої, культурної, соціальної та медичної сфери, які були у спільній власності територіальних громад району, зокрема, у власності Вінницької районної ради, мають перейти у власність тих громад, на території яких вони розташовані.

Міська влада має намір покращити матеріально-технічно базу закладу, а медики отримають такі ж самі гарантії, як і працівники міських медичних закладів. Пацієнти, які мешкають у Вінницькому районі, матимуть можливість і далі тут отримувати медичну допомогу.

Уже в березні працівники цієї лікарні, які надають вторинну спеціалізовану допомогу хворим на COVID-19, отримають муніципальні надбавки з міського бюджету. Лікарі, які безпосередньо надають медичну стаціонарну допомогу хворим з COVID-19, отримають доплату до зарплати у розмірі 15 тисяч гривень, медичні сестри – 10 тисяч гривень, а молодший медичний персонал – 8 тисяч гривень. На ці цілі з бюджету громади спрямовується 2 млн грн. Також будуть закуплені  лікарські засоби для надання медичної допомоги пацієнтам, хворим на коронавірус. Крім того, для закладу планується придбати ІФА-аналізатор та портативний УЗД-апарат.

«Ми виділяємо майже 8 млн грн на підтримку цього закладу. Ці кошти в основному підуть на засоби індивідуального захисту, ліки для пацієнтів та закупівлю необхідного обладнання. І зокрема перебачено майже 2 млн грн на муніципальну надбавку вже на березень місяць медичному персоналу лікарні, який працює з ковідними пацієнтами», – зазначив секретар міської ради Павло Яблонський.

До сфери управління Вінницької міської ради під час сесії 26 лютого також прийняли комунальне некомерційне підприємство «Вінницький районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги» Вінницької районної ради. Відтепер він називатиметься – комунальне некомерційне підприємство «Вінницький центр первинної медико-санітарної допомоги» Вінницької міської ради.