Керівник департаменту охорони здоров’я і реабілітації Ольга Задорожна на депутатських комісіях ознайомила депутатів з основними напрямками цієї програми.

Зокрема для реалізації усіх передбачених заходів необхідно 391 млн 749 тис. грн, у тому числі з обласного бюджету – 350 млн 670 тис. грн, з бюджетів територіальних громад – 41 млн 078 тис. грн.

Один із пунктів нової медичної програми – створення центру трансплантології в рамках пілотного проєкту на базі Вінницької обласної клінічної лікарні ім. Пирогова та закладів охорони здоров’я області. І це – серед пріоритетних напрямів Програми.

Окремо у документі передбачені заходи щодо готовності закладів охорони здоров’я до приймання та лікування хворих на COVID-19. Зокрема – виплати медичним та іншим працівникам лікувальних установ, які захворіли на COVID-19. Передбачено, що сума такої разової допомоги складе 10 тисяч гривень. Порядок цих виплат ще має розробити департамент охорони здоров’я облдержадміністрації.

А ще у програмі закладено 4 млн грн на закупівлю кисневої станції (газового концентратора високої потужності), яка виробляє медичний кисень з повітря. Це дасть можливість не бути «прив’язаним» до постачання, адже перебої в цьому плані уже почалися.

Серед пріоритетів, закладених у програмі – закупівля медикаментів, затратних матеріалів та виробів медичного призначення (в тому числі й кардіо вироби), лікування та профілактика серцево-судинних захворювань, підтримка педіатричної та неонатальної допомоги, розгортання ще 80 «ковідних» ліжок на базі обласної інфекційної лікарні.

Ілона ВАЛЬТЕР