У країнах Сходу для лікування застудних захворювань, грипу та кашлю застосовують засоби з додаванням прянощів.

Потужна антибактеріальна дія спецій здатна зупинити розвиток інфекції й зняти запалення. Одна з «найсильніших» прянощів з погляду антибактеріального ефекту — це куркума. Для лікування ангіни та інших запалень горла рекомендують такий рецепт: 1/2 ч.л. морської солі та 1/2 ч.л. куркуми розчинити в склянці води. Полоскати горло протягом дня.

Куркума незамінна і під час лікування нежиті. Найпростіший спосіб — нагріти (наприклад, на сковороді) порошок куркуми, і, помішуючи, вдихати його запах. Ця яскраво-помаранчева пряність є незамінним загальнозміцнювальним засобом, який рекомендується частіше вживати в холодну пору року як приправу до страв. Її бактерицидна та зігрівальна дія не тільки зміцнює імунітет, але й покращує травлення, підтримуючи мікрофлору кишечника.

Не менш дієвим засобом від застуди та нежиті є свіжий корінь імбиру. Щоб зняти закладеність носа, натріть на дрібній тертці імбир і трохи розведіть водою. Отриманою сумішшю натріть крила носа. Якщо застуда супроводжується головним болем, тертий імбир можна нанести й на скроні.