Скасувати рішення сесії, котра відбулася ще 9 жовтня минулого року, вимагають мешканці Очеретянського старостинського округу, куди входять три села: Очеретня, Довжок та Погребище ІІ.

Скандал розгорівся тоді, коли вдалося поглянути у списки тих щасливчиків, котрі незадовго до місцевих виборів отримали землю. Обурені селяни звернулися до редакції «33-го каналу» з колективним зверненням, у котрому йдеться:

– З 14 депутатів сільської ради на сесії 9 жовтня 2020 року присутніх за списком 8. З їхніх слів нам стало відомо, що земельне питання на сесії не розглядали і рішення не приймали. Але на зібранні жителів громади нам показали вже затверджені рішення цієї сесії. Ми вважаємо, що ділянки зазначеним там громадянам були виділені незаконно.

Варто зазначити, що попередні рішення сесій належним чином не анонсувалися і не доводилися до відома мешканців громади. Заяви мешканців нашої громади 3-4 давнини з проханням виділити землю були проігноровані і на жодному із засідань колишньої селищної ради не розглядалися. Цим людям відмовили бо у комунальній власності нібито не було землі. Наші селяни неодноразов зверталися до сільської влади, щоб їм виділили землю у 2020 році. Але вільної землі так і не знайшлося (Де ж вам усім набрати — бідкалася землевпорядник). Але, як з’ясувалося згодом, наша влада таки «знайшла вільні землі» і своїм таємним рішенням (бо за нього, як виявилося, ніхто не голосував, а деякі депутати взагалі відмовилися від цієї афери) на останньому засіданні швиденько роздала її тим, кому «вкрай не вистачало» — 58 особам. Мало того, що більшість людей з того списку – це депутати, працівники колишньої сільради, а саме — голова, секретар, касир, землевпорядник та їхні близькі родичі. Інші ніколи не проживали і не живуть на території округу. Для замилювання очей до цього списку включили кілька осіб з соціальної сфери. А ще у багатьох людей з цього списку є земельні паї.

Оскільки Погребищенська міська рада ще не затвердила це рішення, ми докладемо усіх зусиль, щоб його скасувати.

Це звернення підписало 56 мешканців Очереної. Староста села Світлана Лісніченко розповіла:

– Щойно я приступила до виконання своїх обов’язків, як люди звернулися до мене з проханням показати список, кому саме виділив землю попередній голова Володимир Кулик. Після того, як я оприлюднила список, мешканці села за голову взялися! Виявляється, людей тримали за бидло! З тих пір почалися «розборки». Коли люди почали говорити з депутатами, з’ясувалося, що ніхто списку в очі не бачив, голосування за це земельне питання не було, все підтасовано. Тепер мені щодня погрожують люди, у котрих, як кажуть, «рило в пуху».

– Не все те, що пишуть, правда, — пояснює колишній голова села Володимир Кулик. – Я все життя працював у сільській раді секретарем, потім головою. А тепер, коли і не при справах, то можна на мене все валити. Деякі депутати бояться зізнатися, що справді голосували за це питання, тому відмовляються. Питання по кожному громадянину у тому списку не розглядалося, це так. Але коли з’явилася можливість розділити сільське пасовище і виділити землю людям, котрі мають право на це, то чому б і ні. А в тому, що землю не могли знайти раніше, можливо, якась частка моєї вини є. Спочатку виділяли землю працівникам соціальної сфери, потім цей закон відмінили. Потім землю виділяли тільки АТОвцям… Те, що там є люди, котрі не живуть в нас — то я сам це питання не вирішував, через район все йшло… З мене вирішили зробити цапа-відбувайла, і те, що я робив раніше вже не рахується.