Із 1 березня запускається урядова програма “Доступна іпотека 7%”. Відсотки за кредитами частково будуть гаситися зі спецфонду за державний рахунок. Позичальникові кредит коштуватиме всього 7% річних.

Кабмін спростив умови для отримання такого кредиту. Тепер умови такі:

– позичальник має бути громадянином України, дієздатним, віком не старшим за 70 років;
– позичальник мусить мати дохід, достатній для виплати кредиту, та водночас середньомісячний сукупний дохід його сім’ї не має перевищувати 10-кратного розміру місячної середньої зарплати у його регіоні;
– не мати іншої житлової нерухомості.

Умови по кредиту:

– вартість предмета іпотеки не має перевищувати 2,5 млн грн (близько 90 тис. доларів);
– сума кредиту не має перевищувати 2 млн грн, строк кредиту – до 20 років;
– початковий внесок позичальника має становити не менше 15% від вартості житла..

Вимоги до об’єкта нерухомості:

– будинок, в якому розташований предмет іпотеки, має бути зданий не раніше, ніж за три роки до того року, в якому береться кредит (тобто в 2021 році підходять будинки, добудовані в 2018 році);
– це не має бути соціальне або службове житло.

Наприклад, сім’я має намір купити квартиру вартістю 70 тис. доларів. Це трохи менше 2 млн грн. Для сплати початкового внеску сім’ї треба мати не менше 300 тис. грн. Решта 1,7 млн можна попросити у банку як іпотечний кредит. Якщо брати кредит на 20 років, в перші роки звичайний щомісячний платіж складе близько 17 тис. грн, ануїтетний – трохи більше 13 тис. грн. Це означає, що мінімальний дохід сім’ї в місяць на момент отримання кредиту має складати не менше 26 – 34 тис. грн, інакше банк може відмовити у кредиті. Але сімейний дохід не має перевищувати 10 середніх зарплат.

У 2021 року з бюджету планується витратити на компенсацію відсотків по іпотеці 2 млрд грн. Підраховано, що взяти участь у цій програмі протягом 2021-го року зможуть близько 5 тисяч сімей.

Ірина ЗОНОВА