Народився в селі Привольне у Ставропільському краї, у селянській сім’ї. Батько— Горбачов Сергій Андрійович росіянин. Мати— Гопкало Марія Пантиліївна українка. Працювала ланковою в колгоспі, не знала грамоти, була набожною, любила співати українських пісень. У дитинстві Михайло спочатку розмовляв українською (троюрідний брат Іван Рудченко називав його «хохляк»).

Горбачов очолював СРСР з 1985 року. 15 березня 1990 року на позачерговому третьому з’їзді народних депутатів СРСР Михайло Горбачов був обраний президентом СРСР – першим і останнім в історії Радянського Союзу. СРСР розпався в 1991 році. Він нагороджений Нобелівською премією миру у 1990 році але його міжнародна репутація постраждала через придушення демократичних виступів у прибалтійських республіках. Після путчу, 25 грудня 1991 року він пішов у відставку. Після цього скаржився, що його «у всьому блокують», що його сім’я постійно перебуває «під ковпаком» у ФСБ, що його телефони прослуховуються постійно, що видавати свої книги в Росії він може лише «підпільно», малим тиражем. Якщо в перші роки правління Путіна Горбачов його підтримував, то потім він почав ставитися до політики Путіна все більш критично. Утім у 2014 році підтримав російську анексію частини території України — Криму, за що 26 травня 2016 року Служба Безпеки України на 5 років заборонила йому в’їзд до України. Дружина Раїса Максимівна на посту першої леді була іконою стилю. У 1999 року померла від лейкозу. Донька Ірина Михайлівна, працює в Москві. Є в останнього президента СРСР онуки — Ксенія і Анастасія і правнучка Олександра.

Горбачов розвалив СРСР, але прожив довше ніж будь-який з його попередників, встановивши своєрідний рекорд.

Так, Володимир Ленін прожив 53 роки, до 74 років дожив диктатор Йосип Сталін.

Голова Ради міністрів СРСР Георгій Маленков помер на 87-му році життя, перший секретар Центрального комітету ЦК КПРС Микита Хрущов – у 77 років.

Наступний генсек ЦК КПРС Леонід Брежнєв помер на 76-му році життя. Юрій Андропов, що прийшов після нього, помер у 69 років.

Менше ніж Горбачов прожив і генеральний секретар ЦК КПРС Костянтин Черненко – 73 роки.

Глава тимчасового уряду Олександр Керенський прожив 89 років, а перший президент Росії Борис Єльцин помер у віці 76 років.

Ілона ВАЛЬТЕР