Вперше цей історичний експонат було презентовано у 2018 році на виставці, присвяченій річниці Української Революції, і саме тоді було прийнято рішення про його реставрацію.  До цього часу річ, котра належала головному отаману Симону Петлюрі була частиною інтер’єру кабінету директора музею. Наприкінці 2019 року унікальний історичний експонат відправили на реставрацію до Києва. Реставраційні роботи обійшлися обласному бюджету в суму близько 40 тисяч грн.

– Я дуже щасливий, що для цього вдалось віднайти кошти і сьогодні, завдяки кропіткій роботі майстра Олександра Закусила з Національного науково – дослідного реставраційного центру України, ми можемо споглядати повністю відтворений стіл самого Петлюри, пронизаний духом історії та буремних подій 20-років минулого століття – каже заступник голови обласної ради Ігор Івасюк –

Особисто я задоволений проведеною роботою і, споглядати цей стіл вживу, зовсім інше, аніж дивитись на його фотографії. Величний та фундаментальний – це справжній витвір мистецтва. Тому щиро запрошую кожного обов‘язково завітати до музею та поглянути на істинний раритет доби Національно – визвольних змагань 1917-1921 рр.

Ілона ВАЛЬТЕР