Це гроші, які просто впадуть з неба для невеликої компанії «суперефективних кризових менеджерів», які засекретили всі дані про закупівлю дефіцитних ліків.

Спочатку було мутно із запланованою першою партією китайської вакцини. Ціни змінювались і коливалися від 3 доларів за дозу до 17, 85. Як відомо гроші китайському виробникові вже проплатили. Ніби за майже два мільйони доз. Звісно, по найвищій ціні. Але потім почалися розмови і взаємні звинувачення сторін, що хтось вимагає створити фірму-прокладку. Китайці говорили, що цього вимагає наш міністр. А він, в свою чергу, відхрещувався, мол, цього вимагали китайці…

Тим часом вакцини досі немає. А сам міністр терміново полетів до Індії за іншою вакциною – Ковішилд, якою зараз не дуже охоче вакцинуються наші лікарі. Бо вважають, що вона не ефективна. Цікаво, що безпосередньо купувала ліки криворізька фірма з орбіти Криворізького металургійного комбінату, який належить громадянину Індії. Також цікаво і те, що у відповідь на запитання активістів про ціну і ефективність цієї вакцини та схему закупівлі, МОЗ просто ошелешило несподіваною відповіддю.

Виявляється – вся ця інформація засекречена. Таку умову, наче б то, поставив міжнародний уповноважений із закупівлі вакцин спецорганізація Crown Agents. Очевидно теж засекречена, бо невідомо ким саме вона уповноважена і які ж її повноваження, якщо сам міністр летить за вакциною і купує її ще через одну прокладку? Отже, на вимогу цієї втаємниченої спецорганізації перед нами повністю закривається можливість контролю за життєво важливими речами, які стосуються кожного громадянина і порушується Конституція України. Бо вона гарантує право знати чим і по якій ціні нам збираються робити щеплення. Бо йдеться про дуже великі бюджетні кошти. Тобто про гроші платників податків.

Прем’єр-міністр України Шмигаль повідомив, що комерційна ціна вакцини від корона вірусу складе від 300 до 1200 гривень. Грубо кажучи – від 10 до 40 доларів за дозу. Можна лише уявити собі скільки при такій вилці і такій засекреченості теми  можна залучити до процесу фірм-прокладок і украсти бюджетних грошей. Найпатріотичніша команда «ефективних антикризових менеджерів» легко може покласти собі в кишеню сто мільйонів доларів.

Адже кожну людину потрібно вакцинувати двічі. Якщо це навіть 50 мільйонів доз і лише по два долари зверху на кожній… Але, судячи з вилки цін мова піде про набагато більші гроші. Ця схема значно вишуканіше і значно простіша для наших чиновників, ніж будь-яке велике будівництво чи контрабанда із війною разом взяті. Бо, тіпа, все засекречено, і кінці у воду. Генерація нинішніх топ-чиновників вигодована корупційним молочком. Для переважної більшості з них схематоз і прочісування кожної бюджетної копійки стало основною роботою.

Ця команда не цурається заробляти на злиднях і чужій біді. Якщо із газом та електрикою трохи важче, бо тут все не засекретиш, то на пандемії, як уже показала історія із масками та розтаможками на її початку, команда «суперефективних кризових менеджерів» свого не упустить. Почекаємо реакції всіх наших старих та нових контролюючих і правоохоронних органів.

Головний редактор газети «33-ій Канал»