– Співробітники департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції виявили корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї. Дозволи видавалися з кричущими порушеннями, інколи навіть без участі громадянина, на якого оформлялася зброя. Оголошення про оформлення зброї без документів продажні поліцейські розміщували в групах популярних месенджерів. У нас є інформація про понад 2 тис. випадків видачі дозволів на зброю з грубими порушеннями процедури та законодавства, з використанням підроблених документів, — повідомив глава Нацполіції Ігор Клименко.

— Кожну особову справу власника зброї в Україні буде перевірено окремо щодо законності отримання дозволу. При цьому понад 2 тис. дозволів, виданих із порушеннями, буде анульовано, а зброю — вилучено.

Розформували підроз­діл над обігом зброї і у Він­­ницькій області. Ско­ріш за все, буде сформовано новий підрозділ з іншими співробітниками, які належним чином виконуватимуть цю роботу. Але це не означає, що всі будуть звільнені, ймовірно, вони проходитимуть переатестацію.

Крім того, тут слід додати, що минулого тижня в інтерв’ю нашому журналісту голова ГО «Комітет безпеки руху» Володимир Черкас заявив про побори у сфері дозвільної системи на зброю серед правоохоронців.

За новий дозвіл носіння зброї відкрито пишуть активістам «Дорожнього контролю» — 300 баксів. Подовжити дозвіл – 3500 гривень. Була дана команда штучно зменшити кількість власників пристроїв для відстрілу гумових куль вдвічі, цим самим посіялась паніка серед власників зброї. Власники зброї мусили особисто їхати з районів до обласної дозвільної системи, стояти в чергах. А тоді їх забирали на прийом помічники керівництва. За нашою інсайдерською інформацією, займались поборами. Всі ці факти ми не раз озвучували і просили зустрічі з головою обласної по­ліції, але той нас не приймав, бо не вважав за потрібне…

Тож чи причетні ці факти до нинішньої ситуації по всій країні — наразі невідомо. Але Володимир Черкас повідомив, що заяву на голову МВС Арсена Авакова таки писали і озвучували суми та порушення.

Віталіна Володимирова