Цей увесь народний гнів вихлюпнувся не лише на черговій сесії ОТГ, а й у листі до редакції «33-го каналу». На сесію, де про свою роботу звітував головний лікар первинної ланки, багатьох людей не допустили, тому свої запитання барчани разом з активістами громадської організації «Надія на справедливість» вирішили поставити Володимиру Капиці через газету.

«Чому ви закрили денний стаціонар, який так необхідний для людей? Тим паче, що приміщення для денного стаціонару існує. Чому головний лікар вторинної ланки Костенко О.С. знайшов приміщення і кошти, для того щоб відкрити денний стаціонар? А все просто, тому що він дбає про людей і не руйнує те, що побудоване і налагоджене. За це йому велика подяка і низький уклін!

Хто дав вам право під час пандемії закрити ізолятор? Чому ви позакривали ФАПи та амбулаторії по селах, а ті, що працюють, знаходяться у жахливому стані і потребують ремонтів? Працівники отримують низькі заробітні плати, працюють у несприятливих умовах і практично утримують ФАП самостійно. Для того, щоб зробити людині ін’єкцію чи крапельницю поставити, медперсонал спочатку думає, де взяти дрова, щоб розпалити пічку, аби в приміщенні стало тепліше…

Відкрите питання щодо Балківської амбулаторії. Скільки ще цей ремонт має тривати? Ви зараз скажете, що немає коштів — кошти є, і ви це чудово знаєте. Чаша терпіння у людей вже переповнена! Чому ви можете собі дозволити скоротити людину в той момент, коли вона знаходиться на лікарняному? Ви можете, без усякої совісті, сказати працівнику, який після оперативного втручання виходить на роботу, що лікарняний лист вона купила. Напевно, рівняєте всіх по собі? Чому ви дозволяєте собі ображати людей, називаючи їх «шушерою»? Вибачте, але ким ви себе уявили і що ви варті без тієї «шушери»?! Яке ви мали право використовувати своїх підлеглих у робочий час для облагородження свого саду в с. Лука-Барська?

Замість того, аби займатися своїми прямими обов’язками, вони вирізали та корчували дерева, вигортали каміння, копали ями для посадки дерев, займались облаштуванням паркану усієї ділянки. І це тільки один наведений приклад, а їх дуже багато. Ви зовсім знахабніли і втратили головне — людяність! На даний час ви влаштували так звані «торги», як на базарі, одні посади ви скорочуєте, а натомість відкриваєте ті ж самі посади, тільки під іншою назвою. А все чому? А тому, що на тих посадах працюють «невигідні» вам люди. Схаменіться! Від імені громади нашого району просимо вас: знайдіть у собі сили та гідно залиште займану вами посаду для більш відповідального, людяного і кваліфікованого керівника, який зможе покращити умови праці для медичного персоналу та якість обслуговування населення».

– Всі ці листи і в редакцію, і в усі різноманітні інстанції пишуть ті, хто потрапив під скорочення, і той, хто дуже хоче потрапити на моє місце, — каже Володимир Капіца.

— У мене конфлікт з начмедом, тому такі листи для мене не новина. А на запитання відповім. Денний стаціонар на первинці не передбачений. Ніхто ніякого ізолятора не закривав. Про ФАПи в жахливому стані — брехня. Вони в нас нормальні. Спроможна мережа акушерських пунктів формувалася керівництвом, котре зважувало, де і які ФАПи зберегти, тому що їх частина фінансується з бюджету міської ради. І одноосібно я ці питання не вирішую.

У Балківській амбулаторії ремонт триватиме до липня 2021 року. Людей, котрі перебувають на лікарняному, не скорочую, це порушення. А якщо вона на лікарняному і в лікарні підписує документи на скорочення, то це як назвати? Ніколи в житті я нікого «шушерою» не обзивав. Про сад у Луці-Барській пишуть люди, попереджені про скорочення. Це ті посади, без яких ми можемо обійтися. У нас бюджет обмежений. А щодо звільнення з посади, то я саме з цього питання у департаменті. Можу сказати одне — не дочекаються вони. У мене вже є продовжений контракт.

Ось такий діалог. Але чи виграють від цієї війни пацієнти? Статистика захворюваності покаже.