Водій автобуса Познань-Херсон не впорався з керуванням, пробив огорожу і злетів з естакади на узбіччя. Автобус перекинувся. У салоні перебувало 57 громадян України, серед яких двоє – водії. В аварії загинули п’ятеро людей. 35 людей забрали у лікарні, зараз там залишилось їх 25. Стан чотирьох вкрай важкий. Інші пасажири, чиї травми несерйозні, повернулись до України.

Два водія автобуса вижили, одного затримали, інший – у важкому стані. Керівник місцевої поліції заявив, що водії були тверезі. Причину аварії поліція поки не коментує. Уцілілі в аварії розповіли, що автобус під час маршруту кілька разів робив дивні різкі маневри вліво-вправо. Пасажири підозрюють, що він швидше за все був несправний. Можливо саме тому і сталася трагедія.

Тим часом польська прокуратура висунула підозру водію автобусу у ненавмисному довeдeнні до катастрофи пpи назeмному русі – йому загрожує до 8 років тюрми. Про це повідомила заступниця окpужного пpокуpоpа в Пepeмишлі Бeата Стажeцька.

За її словами. Найбільш вірогідна версія – що 48-річний водій Володимир К. з Тернополя намагався повepнути наліво до місця обслуговування пасажирів, але швидкість руху була занадто високою. Вона відмітила , що автобус рухався по автомагістpалі зі швидкістю 95 км / год і різко – за чотири сeкунди – загальмував до 45 км / ч. Пpокуpоp додала, що під час допитів у лікарні водій нe зміг однозначно сказати, пpизнає чи він свою провину. Він повідомив, що нe пам’ятаєНП, і відмовився давати свідчення, посилаючись на погане емоційне самопочуття. В водія вилучили паспорт і він не має права покидати Польщу… другого водія з Тернополя – Степана – допитали у якості свідка. Варто відзначити, що на власника автобуса Тараса Сетцика, який потрапив у смертельне ДТП з українцями в Польщі, неодноразово писали негативні відгуки. Він здійснює рейси в 54 міжнародних напрямках в країні.У той же час на сайті Infobus про перевізника написано чимало негативних відгуків, його рейтинг на ресурсі становить 2,44 з 5 зірок. Повідомлення на сайті почали з’являтися ще в 2018 році. Найбільше люди скаржилися на погані умови перевезення та обслуговування, раптові скасування рейсів без компенсації грошей за квитки і хамське ставлення з боку водіїв.

-Водії хами, 80 осіб в автобусі, всі пасажири без масок, ні соціальної дистанції і повне ігнорування карантинних норм, незважаючи на вказане у квитку місце-16, сиділа на 73, страшенна задуха, зупинки тільки на 10 хвилин … Як люди їдуть через всю Україну і за кордон не розумію, просто “Скотовозка”, нічого не пристосоване для тривалих переїздів. Не рекомендую взагалі категорично нікому “, – написала користувачка Катерина.

Ми не раз їздили автобусами до Польщі і знаємо, як працюють водії. Часом втомлені, часто порушуючи правила. Часом торгуючи липовими дозволами на працю і випиваючи.

Автобус «Херсон-Познань» користувався попитом і серед жителів Вінницької області, адже чимало наших студентів навчаються у Польщі, чимало там і наших заробітчан. Автобус їде через Гайсин, Немирів, Вінницю та Літин, тому цілком можливо, що у салоні перебували наші земляки. Нашому кореспонденту вдалось дістати список всіх пасажирів, які того злощасного дня перебували у автобусі. З’ясувалось, що у салоні дійсно були наші земляки. Це Анна Кремінська – жінка сіла у Вроцлаві та їхала до Вінниці. із містечка Каліш до Вінниці їхала і Євгенія Чернецька. Про їхній стан поки що інформації нема…

– Уже зараз ми готуємо запит на метеослужбу Польщі, бо згідно нашої інформації, на тому мосту могла бути ожеледиця. І водій почав гальмувати, транспортним засобом стало кидати і він не справився з керуванням…Автобус у доброму технічному стані, колеса, тяги та гальма на місці. Це так мені попередньо сказали слідчі з Польщі, – розповів нашому кореспонденту власник автобусу «Познань-Херсон» Тарас Стецик. – Інформація про те, що водій довго не змінювався – то наклеп. Як люди можуть це бачити, якщо вони сидять на другому поверсі, а водій на першому? Кермувальник може їхати протягом 4,30 години, а тоді відпочивати дві з половиною. Один з пасажирів казав по телебаченню, що рульова тяга була відламана, коли він сідав у автобус. Це теж абсурд.

Додамо, що три тижні тому на автодорозі державного значення М12 біля Лукашівка теж була ДТП за участі пасажирського автобуса міжнародного сполучення, чотирьох вантажівок та двох легковиків. Внаслідок аварії тоді ніхто не постраждав. У ДТП потрапив автобус за тим самим сполученням – Херсон-Познань, він саме віз заробітчан додому. На запитання чи це той самий автобус – перевізник Тарас Стецик заявив, що ні. Мовляв, то фірми-конкурента «Орион-авто» з Миколаєва.

Віталіна Трудько