– Вихідними з’явилася інформація, що Немирівський міський голова потрапив у страшне ДТП, опубліковані фото, де схожа на Вашу машина вщент розбита. Що сталося?

– Це черговий фейк заздалегідь сплановий і поширений моїми політичними опонентами. Зі мною все гаразд. Фото змонтоване з ДТП, яке сталося біля Золочева 12 грудня 2020 року. На такі брехливі та брудні «викиди» в Інтернет – мережу давно не звертаю увагу і немирівчанам не раджу. Це прогнозована реакція окремих депутатів на мою принципову позицію щодо політичного життя громади.

– Частина депутатів Немирівської міської ради анонсували виїзну сесію у Сокільці, чи мали вони на це повноваження? І чи відбулася сесія?

– Мені безперечно цікаво провести виїзні сесії, поспілкуватися з людьми, донести правду, а не те, що сьогодні поширюють мої опоненти: з відвертою люттю розказують про мене, міську раду, мою сім’ю відверту брехню. Але ми маємо усвідомити усі ризики. Сьогодні Вінниччина за крок до червоної зони. Кількість хворих у нашій лікарні перевищує наявних 120 ліжкомісць. Тому на деякий період потрібно уникати будь-яких масових заходів – зборів, святкувань, навіть сесій, як того вимагає обласна “техногенна комісія”. Жителі сіл – це в основному люди похилого віку із групи ризику. Як можна наражати їх на небезпеку?! Але депутати зігнорували усіма юридичними і навіть моральними чинниками і у пятницю все ж таки проводили збори у Сокільці . Які будуть наслідки, покаже час.

– У соцмережах було поширене відео, де видно, як Ви розірвали папери, які Вам віддавала секретар Немирівської міської ради, що це були за документи і чому Ви так вчинили?

– Секретар підходила до мене з розпорядженням, підписаним нею ж, про скликання сесії в селі Сокільці. Такого робити вона не мала права, бо я був на роботі і виконував повноваження міського голови. Я попередив, що це перевищення службових повноважень. Знищивши це розпорядження, я, можна сказати, врятував її від адміністративної, або навіть кримінальної відповідальності за перевищення службових повноважень.

Надходять скарги від жителів села Кудлаї, про те що в них припинилося водопостачання. Яка причина і яка роль у цій ситуації Немирівської міської ради?

– Перш за все потрібно роз’яснити ситуацію яка склалася навколо будівництва водогону. В свій час для того, щоб розпочати будівництво водогонів в селах Кудлаї та Дубовець було створено комунальне підприємство «Кудлаїсервіс» Кудлаївської сільської ради. Дане підприємство взяло кредит у Комунальній організації «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву» Вінницької обласної ради, так званий «Фонд Бабошина», керівником є Бабошин Володимир Олексійович.

Поручителем виступила Кудлаївська сільська рада.

Водогони збудовано, а заборгованість не погашена. За цей період наросли пені та штрафи. Заборгованість складає більше 2 млн.грн.

КП «Кудлаїсервіс» на даний час не прийнято до сфери управління Немирівської міської ради. Тому ми не можемо впливати на події, які створюються навколо підприємства та водогонів в даних населених пунктах.

Водогін не введений в експлуатацію, хоча діючі депутати від «Батьківщини» та «Української стратегії Гройсмана» закликали мешканців Кудлаїв за них проголосувати, взамін обіцяли підключити та ввести в експлуатацію цей водогін.

Для того, щоб люди могли безперебійно отримувати послуги з водопостачання, дані водогони потрібно ввести в експлуатацію, отримати кадастрові номери на земельні ділянки під свердловинами, підключити до електромереж, зареєструвати абонентів.

Міська рада не давала жодного дозволу на відключення свердловини від електроенергії. Але певні приписи та рекомендації були надані працівниками МНС. А саме: відключити електроенергію від без господарських будівель. Тому що об’єкти, які не санкціоновано підключені до електроенергії чи газопостачання несуть загрозу, а постачальники послуг – матеріальні затрати.

– До міської ради звертаються мешканці громади за матеріальною допомогою на лікування?

– Жителі громади, які опинились в складних життєвих ситуаціях, звертаються у міську раду із заявами про надання одноразової адресної грошової допомоги. З початку року таких заяв зареєстровано вже 75. І це при тому, що кошторисних призначень, проголосованих депутатами вистачить лише на 26 чоловік.

Для того, щоб дана категорія заявників отримала кошти, необхідно рішення виконавчого комітету Немирівської міської ради, який із вини депутатів “Батьківщини”, «Європейської солідарносты» та «Української стратегії Гройсмана» ще досі не сформований.

Дана ситуація приводить до соціальної напруги в громаді та вказує на байдужість депутатів до чужої біди!!

Можливо, депутати уже забули, то люди їм нагадують, як перед виборами ці кандидати запевняли, що готові за власні кошти робити дороги, прокладати водогони, освітлення, допомагати хворим і пільговим категоріям. Але чомусь, як тільки вони сіли у депутатські крісла, одразу забули про свої обіцянки, про власні кошти, пропонують створити депутатські фонди, щоб замість виконкому самому розпоряджатися грошима платників податків об’єднаної громади.

– А чому не створюється виконком?

– Депутати від «Батьківщини», «Європейської солідарність» та «Української стратегії Гройсмана» уже четвертий місяць паралізують роботу Немирівської міськради. Вони не хочуть голосувати за заступників міського голови, керівника апарату, старост, яких вони спочатку пропонували сім, а коли піднявся народ, то погодилися на 20, але зараз не голосують за кандидатів міського голови і не затверджують ні кількісний, ні поіменний склад виконкому.

– Це правда, що депутатська більшість пропонує виконкому з 80 чоловік? З якою метою?

– Найбільше безглуздя, що ці депутати пропонують кандидатів до складу виконкому виключно серед прихильників своїх політичних партій. Всім, хто розносив окорока, поширював агітки, підкуповував виборців, пропонують посади старост або членів виконкому. Першочергова їхня пропозиція була – 80 членів виконкому… А що це означає: кворум 41 чоловік… Такий склад виконкому навряд чи вмістить сесійна зала міської ради. Але право висувати на розгляд сесії членів виконавчого комітету, керівника апарату, заступників міського голови та кандидатів на старост має виключно Немирівський міський голова – такий закон.

– Що відбувається на ринку в Немирові, місцеві підприємці заявляють про рейдерство і скаржаться, що плату за місце вимагають навіть у тих, хто реалізовує свою продукцію за межами ринку. Міська рада може якось вплинути на ці процеси?

– Райспоживспілка створювалася за пайові внески людей, які будували магазини, сам ринок, складські приміщення і все решта. Я теж був пайовиком, мої сусіди, їхні батьки, мій тесть – одним із найбільших пайовиків. Свого часу у деяких сільпо згоріли архіви, знищена документація, і сьогодні власником народного добра стає сім’я депутатки Лілії Літовчук. Яким чином? Не відомо…

Свою комерційну діяльність райспоживспілка здійснює без урахування інтересів покупців. У Супрунівці, чи Язвинках не вигідно торгувати, тому власник спілки не відкриває там навіть кіоску, щоб хоча б хліб туди завозили. У Немирові вигідно, то тут чомусь за незрозумілими умовами та схемами роздається усе певному підприємцю.

Що стосується м’ясного павільйону, то він досі зареєстрований за адресою туалету… Торгівельна діяльність ведеться у безхозній будівлі, яка хоч стоїть на балансі, але немає ніяких право установчих документів.

Офіційна адреса самого ринку на Козоріза, 1 – це за кілометр від фактичного місця торгівельної діяльності. Але райспоживспілка не врегульовує цю невідповідність, натомість адміністрація ретельно збирає плату з підприємців, навіть тих, хто торгує за межами ринку.

Фахівці міської ради працюють над тим, щоб впорядкувати документацію по ринках.

Людмила Поліщук