Бо у всесвітньовідомих виробах за мільйони і більше є діаманти, огранені на вінницькому заводі «Кристал».

Не можу не поділитись з вами побаченим і почутим. Адже прикраси цієї фірми купують найвідоміші зірки світу. А Елізабет Тейлор мала їх цілу колекцію. Як відомо, ювелірна французька фірма «Van Cleef & Arpels» виготовляє тільки найдорожче, найексклюзивніше та найкраще.

– Вінниця здавна вважалась столицею огранки діамантів. На єдиному в Україні, колись у СРСР, заводі «Кристал» їх обробили сотні та десятки тисяч. Від найменших — до найчистіших та найбільших. За СРСР робили огранку якутських алмазів, які вважаються одними із найчистіших у світі, потім працювали на ринки Європи і США.

Тому в колекції цих ювелірних фірм потрапив не один діамант, огранений у Вінниці, — діляться вінницькі огранники. Бо ювеліри роблять прикраси вже із готового каміння. А спочатку його добувають в родовищах ПАР, Канади, Якутії, інших місцях. Далі роблять огранку на таких заводах, як в Україні «Кристал».

– «Van Cleef & Arpels» — це розгалужена у світі юве­лірна сітка. І її вироби могли б виготовляти і у Вінниці, яка споконвічно славиться професійними майстрами, — розповідають вінницькі ювеліри. — Але всі замовлення йдуть повз нас, бо немає ринкових відносин. Відомі бренди не хочуть заходити із інвестиціями в Україну, тому що не до­віряють.

«Van Cleef & Arpels» виготовляють не лише кольє, брошки, інші прикраси для зірок із сві­товим іменем, але й корони для королів та королев. Їхні годинники та парфуми вже знає весь світ. Майстри «Van Cleef & Arpels» володіють надзвичайною технікою виготовлення виробів. Її мало хто може повторити у світі.

Зрештою, краще це побачити. Далі знімки, які говорять самі за себе.

Тетяна РЕДЬКО