Адже саме в 1911 році в районі теперішнього півострову Бригантина був зроблений перший офіційно зафіксований удар по футбольному м’ячу. Про це розповів вінницький футбольний колекціонер Олег Семенов, автор першої у Вінниці виставки з історії місцевої гри № 1. Вона відкрилася на базі обласного краєзнавчого музею.

Деякі цінні експонати на виставку передали нинішній тренер «Ниви» Володимир Циткін, футболіст першого складу вінницького «Локомотиву» Михайло Петров, голова Вінницької обласної Асоціації футболу Ігор Гатауллін та інші.

– На виставці представлено деякі архівні копії документів та фотографії, починаючи із 1924 року. А також оригінальні фотографії, починаючи із 1954 року. Тут є програмки, довідники, інша друкована продукція, що має відношення до вінницького футболу. І ще значки, вимпели, ігрова форма футболістів тощо, – розповів Олег Семенов.

Олег Семенов згадав, що почав колекціонувати атрибутику, як тільки вперше потрапив на матч вінницької команди майстрів. Це було у 1972 році.

– Спочатку колекціонував лише програмки. Цікавила футбольна статистика. Згодом почав збирати фотографії, квитки на матчі тощо. На нашій виставці зібрані квитки на ігри, починаючи із 1961 року, багато є 70-80 років, – продовжує він.

Виставка триватиме п’ять тижнів, до 18 квітня. За словами Олега Семенова, вона має стати першою ланкою у створенні майбутнього музею вінницького футболу.

-Можливо, влада «повернеться обличчям» до нас і допоможе створити музей місцевого футболу. Зокрема, виділить для нього постійне приміщення. Історію потрібно берегти зараз, поки є можливість зібрати документи, свідчення очевидців тощо, – підкреслив Олег Семенов.

Фелікс ЖАНІН