У селі Махаринці на Козятинщині досі випікають обрядових жайворонків. За народними звичаями, їх печуть, аби прикликати весну і тепло. Адже коли жайворонки підіймаються високо в небо — це вважається початком весни.

«Коли холодно і хочеться тепла, я починаю випікати жайворонків, — розповідає Олена Грицюк, мешканка Махаринців. — Це печиво роздаємо дітям, сусідам. Адже птахи, як і діти, радіють весні і теж хочуть, щоб скоріше настало тепло. Коли випікають печиво, кладуть у тісто монетку. Вже давно існує повір’я: дитина, якій потрапить пташка із монеткою, буде щасливою. Особливих рецептів жайворонків не існує, і випікати їх нескладно.

Страва села Махаринців — обрядове печиво «жайворонки»

Взяти стакан кип’яченого молока і стакан муки. Все це разом у мисці розмішати. Далі ставимо на 10 хвилин у холод. Потім беремо 30 г дріжджів, не сухих, додаємо дві — три столові ложки цукру, чекаємо, поки дріжджі повністю розтануть.

У холодне тісто додаємо ці дріжджі та один жовток, трішки присолюємо. Коли замішуємо, ще додаємо два стакани муки. Тісто має відпадати від рук. Його потім треба гарно вимішати. Воно виходить заварним. Потім на 45 хвилин залишаємо його під рушником. Тоді починаємо ліпити пташки.

Слід зробити довгу ковбаску, а потім зав’язати вузлик. Чайною ложкою робимо голівку і хвостик. Якщо дві ковбаски навхрест — то це пташка, в якої крила розпущені. Очі можна робити із родзинок. Випікати у професійній духовці 25 — 30 хвилин.

Валентина Лісова