Олександра Іноземцева у вівторок проводжали в останню путь тисячі людей. Батько Олександра Козловського, відомий вінницький будівельник, дав інтерв’ю «33-му», публічно вибачився перед родиною Іноземцевих та молодою вдовою. І запевнив — ніхто нікого покривати не буде.

Ця смертельна ДТП, що трапилась о 2.40 ночі в суботу, 13 березня, в мікрорайоні Поділля, біля «Карабаса», нині на вустах всієї Вінниччини… Адже в ній постраждали двоє молодих Олександрів із досить відомих у Вінниці родин — Козловських та Іноземцевих… Саша Іноземцев, якому було лише 23, вилетів із авто і помер на місці аварії… Бо травми пасажира після удару об стовпчик та трьох переворотів «БМВ» через дах були несумісні із життям. І лікарі, на жаль, вже були безсилі… Він, кажуть, не був пристебнутий ременем безпеки.

Водій білого «БМВ» — 20-річний Олександр Козловський, який після перегонів із поліцією пролетів перехрестя на червоний, не впорався із керуванням та зіткнувся із металевим стовпчиком, вижив дивом… І нині, за словами рідних, знаходиться у критичному стані та медичній комі.

Ось що повідомляють громадські активісти:

– Цю ДТП скоїв син відомого забудовника МУРу — Козловського, який після стрілянини 3-місячної давності під універмагом був на нічній підписці та п’яний за рулем тікав від поліції. На камерах видно, що водієм був саме Козловський. До речі, Олександр Козловський раніше — в 19-му — вже мав проблеми із водінням авто в нетверезому стані, а згодом стріляв під рестораном «Аура» в самому центрі Вінниці… Тому і знаходиться на підписці та втікав від патрульних, щоб не виявили порушення запобіжного заходу та не посадили. Батько пасажира авто Олександра Іноземцева, який загинув, працює у міграційній службі керівником відділу з питань громадянства…

У той вечір компанії цих молодих людей відпочивали у одному закладі та всі учасники вечірки поїхали додому на таксі… А молодий водій білого «БМВ» вирішив покатати по місту товариша. Їх переслідувала поліція на Старому місті, потім їх бачили на «МакДрайві» в центрі, біля 17-ї школи, вони поїхали через Пушкіна на По­ділля, і їх там вже перехоплював екіпаж патрульних… «БМВ» тікав, а за ними із мигалками слідували поліцейські — це видно на всіх камерах стеження… Втім, «БМВ» не зупинився на їх вимогу, на Поділлі авто пролетіло на червоний світлофор, врізалось у стовпчик і перекинулось… Кажуть, Олександр ще встиг зателефонувати комусь із друзів та сказати, що Саша за кермом не вгамовується і не хоче здаватись поліції… Далі був той удар, і страшні кадри є на кількох відео свідків трагедії на Поділлі, біля «Карабаса».

У понеділок, 15-го, опівдні більше 200 молодих вінничан із букетами в «Реквіємі» прощались із Олександром Іноземцевим — загиблим пасажиром білого «БМВ»:

– Це шок! Саша був нашим другом зі школи, все в житті у нього було на позитиві, стільки планів — і тут ця аварія… Не віриться, що життя враз обірвалось через цей «проклятий» поворот біля «Карабаса». Кажуть, що поліція ще застала його живим, але в «швидкій» він помер…, — розповіли друзі Олександра Іноземцева в момент прощання.

На сторінці його дружини Ольги Іноземцевої фото ще живого чоловіка та їхнього красивого весілля у Вінниці 5 червня 2020-го, і незабутні моменти сімейного щастя…

Ольга, донька голови ГО «Маршрут» Олександра Готи,  – ровесниця свого чоловіка, разом вони були останні 5 років. У 2019 році Сашко освідчився Ользі. На своїй сторінці у соцмережі дівчина розповіла, що 2020-й рік був для неї особливим, адже вона вийшла заміж та зіграла весілля своєї мрії у ресторані «Гостевія». А ще разом із Сашком вони закінчили навчання в університеті. Буквально кілька тижнів тому щасливе подружжя відпочивало на Мальдівах. А тепер Ольга, яка так мріяла народити коханому малюка, овдовіла…

Нещодавно Олександр та Ольга відпочивали на Мальдівах

– Нiкoли нe мoглa пoдумaти, щo пoбaчу cвoгo cильнoгo, мoлoдoгo, кpacивoгo чoлoвiкa в труні. Цeй бiль будe жити в мeнi вce життя, — нaпиcaлa в cвoєму iнcтaгpaмі дpужинa зaгиблoгo. – Саша, ти мій назавжди…

До 20-річного водія, який із важкими травмами госпіталізований у лікарню, правоохоронці та рідні загиблого мають безліч питань.

Зокрема у пресслужбі обласної поліції повідомили, що ос­кільки після зіткнення обох викинуло з автомобіля, слідчим потрібно було встановити, хто саме перебував за кермом. І це спірне для багатьох питання, яке виникло одразу після ДТП, нині з’ясоване:

– Машина належить родичам водія Олександра. За даним фактом відкрито кримінальне провадження, — повідомила нам Анна Олійник, керівник відділу комунікацій ГУНП у Вінницькій області.

— Наразі підозру поки що нікому не оголошували, адже водій нині перебуває у лікарні і характер його травм не дозволяє проводити з ним слідчі дії. Розс­лідування триває, і в його межах буде призначено ряд експертиз, у тому числі і для з’ясування, в якому стані перебував кермувальник.

А патрульні, які їхали за цим БМВ та першими були на місці аварії, так прокоментували цю резонансну пригоду:

– Ця ДТП трапилась близько третьої години ночі. А перед цим патрульним надійшло орієнтування на те, що водій «БМВ» ймовірно може знаходитись у стані алкогольного сп’яніння. Виявили його на вулиці Князів Коріатовичів, подали сигнал про зупинку. Але він не зупинився та почав втікати. Тому розпочалось переслідування. Водій «БМВ» не реагував, і вже на вулиці Зодчих машина стала некерованою, і відбулась аварія. Пасажир був без ознак життя, патрульні відразу викликали «швидку допомогу» та слідчо-оперативну групу, — повідомили у патрульній поліції Вінниччини.

Те саме місце автокатастрофи. Десять років тому тут сталась така ж страшна ДТП. Три жертви молодих людей.

Коли верстався номер газети, стало відомо, що нині вилучені записи тих нічних перегонів та відвідин «МакДрайву» із відео і камер стеження мінімум у 6-х точках по Вінниці на маршруті білого «БМВ» із номерами АВ2220СН…

А батько водія цього позашляховика — відомий у Вінниці забудовник та власник фірми МУР Ігор Козловський — так прокоментував стан свого сина у лікарні «33-му»:

– Я в лікарні біля нього всі ці дні… Стан Сашка важкий, він без свідомості, у комі. Молимось, щоб він відкрив очі та заговорив… Це моя вина в тому, що сталось. Бо я вважав його дорослим, а він повівся як дитина. Треба було його контролювати… Син мав бути на будівельному об’єкті, а опинився в цій ситуації — швидкість, ожеледиця, поворот… Досвіду не вистачило, і треба було зупинятись. За кермом був він, і тому не треба жодних інсинуацій — я не впливаю і не пробував впливати на поліцію та слідство. Бо всі родичі, чоловік 20-30, нині тут — під реанімацією 2-ї лікарні. Всі ми його любимо, він добра, хороша дитина, але у молодості часто трапляються помилки. Ще раз скажу — це моя вина…, — повідомив телефоном із лікарні Ігор Олексійович. — Я висловлюю щирий жаль і співчуття родині Олександра, який загинув у цій аварії… Так не мало бути, це фатальний збіг обставин із нашими синами… Про решту скажу пізніше, бо над ліжком Саші нині просто бракує слів… Бережіть своїх дітей.

Ігор Козловський

А ми, переглянувши редакційні архіви, знайшли факти ще однієї резонансної автотрощі із загибеллю трьох молодих людей, яка сталась на цьому ж місці.

Тоді нетверезий водій «Хундая» Туксон, на цьому ж місці, біля кафе «Карабас» на Поділлі, вбив своїм авто трьох молодих людей — відвідувачів закладу. Але відсидів у в’язниці за це потрійне «вбивство» лише 2,9 року. Два в СІЗО під час слідства та 9 місяців «на зоні»… Та вийшов достроково на волю за хорошу поведінку силами своїх дорогих адвокатів.

Сюжети цих автотрощ мають один корінь — забезпечені батьки переоцінили свідомість і зрілість своїх дітей… Нехай ці страшні історії стануть повчальними для багатьох. А слідство — буде справедливим. Висловлюємо співчуття родині загиблого Олександра Іноземцева.

Вікторія Микитюк
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ