Ми вислухали всі думки з цього питання. На чиєму боці правда — судити вам. Бо це земля громади, і це вам надаватимуть послуги ці медустанови.

Хронологія цієї резонансної історії розпочалася ще у 2019 році. Наша газета тоді повідомляла, що керівник онкодиспансеру Володимир Шамрай звернувся до облради про виділення 30 соток землі диспансеру для побудови приватного медичного центру. Тоді у сесійній залі депутати від «Свободи» та «Батьківщини» заявили, що приватний центр буде частково дублювати функції комунального онкодиспансеру, і виступили проти виділення ділянки.

А депутатка від БПП Людмила Станіславенко погрожувала колегам-депутатам, що особисто буде відслідковувати, щоб усім, хто проти, в онкодиспансері не надавали медичну допомогу…

Про конфлікт інтересів та корупційну складову цього питання повідомляла громадська організація «Автомайдан Вінниччини» на своєму сайті deputaty.in.ua:

«Засновниками фірми «Медіхелс»  відповідно до даних аналітичної системи Youcontrol є Чернишева Галина, Барчишена Альона та Панасюк Володимир.

Чернишева Галина була співзасновницею ще однієї  фірми зі схожою назвою — «Меділп», але у 2017 році поступилась своєю часткою роз­міром 1, 2 мільйона дружині головлікаря онкодиспансеру Олені Шамрай.

Фірма «Медіхелп» зареєстрована у Вінниці по вулиці Хмельницьке шосе, 96-Г і має спільну адресу з Вінницькою міською лікарнею №1. Понад три чверті (77%) будівлі, в якій, за документами, розміщені аптека, амбулаторія та реабілітаційний центр площею 447 кв.м, ще з 2015 року зареєстровані на  фірму «Витамедлайф», в якій і власницею, і керівницею є дружина Володимира Шамрая.

Ще однією засновницею фірми «Медіхелс» є Альона Барчишена. Жін­ка є керівницею фірми, яка належить родині Ткачуків. Зокрема, відповідно до інформації аналітичної системи Youcontrol, фірмою «Аягік» воло­діють депутати-брати Ігор та Геннадій Ткачуки, дружина Ігоря Ткачука Людмила Станіславенко та його донька Маргарита».

– Зараз Андрій Ковальов та Людмила Станіславенко знову в обласній раді, але уже представляють «Українську стратегію Гройсмана». Ви думаєте, депутати облради, де є більшість «УСГ», прийшли до влади, щоб розвивати безкоштовну медицину? Ні, вони хочуть будувати приватні медичні центри… Родина головного лікаря Вінницького онкодиспансеру пов’язана з фірмою, яка хоче отримати безкоштовно 45 соток землі на території онкодиспансеру, щоб побудувати там приватний медичний центр. А ще та фірма пов’язана з родиною депутатів Станіславенко-Ткачуків, які роздерибанили Вишенське озеро. А головою депутатської комісії, яка дала добро на дерибан комунальної землі, є Андрій Ковальов, той, який минулого разу голосував за дерибан 10 га вінницького лісу для Ткачуків. Ми розкажемо вам про кожного дерибанника, cподіваємось, що наступного разу ви будете обирати свідомо», — заявила Таїса Гайда, керівник ГО.

Депутат 7-го скликання та заступник голови Він­ницького обласного осередку ВО «Свобода» Андрій Вигонюк переконаний, що облрада має дбати в першу чергу про забезпечення своїх мешканців безкоштовними послугами, а не про інтереси приватних медичних центрів:

– Директор Подільського онкоцентру вкотре намагається пропихнути через сесію обласної ради рішення про виділення земельної ділянки під медцентр для онкохворих. Якщо у минулих листах говорилось про створення конкурента комунальному диспансеру, а не про хоспіс, то зараз жоден документ нікого не зобов’язує будувати саме приватний хоспіс, тому це лише привласнення найдорожчої у місті землі для довічного визискування з онкохворих, — вважає Андрій Вигонюк.

Андрій Вигонюк

— Жодного офіційного документа, який підтверджує намір будівництва державного хос­пісу, не іс­нує, та й виділення грошей на такі речі на найближчі роки не заплановані. Будуйте хоч приватні хоспіси, хоч медичні центри, але не треба задурно забирати у громади 45 соток найдорожчої у Вінниці землі. Ціна питання більше 500000$!

А ось як прокоментувала ситуацію народний депутат Олександра Устінова (“Голос”):

– Історія з Вінницьким онкодиспансером — класичний приклад феодалізму, який процвітає у системі охорони здоров’я. Користуючись своєю посадою, головний лікар онкодиспансеру Володимир Шамрай створив цілу систему приватних закладів, оформлених на його дружину («Витамедлайф» та «Медіхелп») на території лікарні. Таким чином, замість того, щоб розвивати комунальну лікарню, розвивається приватний бізнес головного лікаря та його дружини… Декількох закладів на території лікарні мало — тепер обласну раду просять виділити ще 45 соток знову під приватний медичний центр. Нам таку ініціативу намагаються продати у вигляді нібито державно-приватного партнерства, але в реальності побудова центру — черговий спосіб заробітку для наближених до влади людей. Заробітку на життях вінничан.

Олександра Устінова

Цікаво, що таку «схему» вже намагалися протягти кілька років тому, і заявка на землю на території лікарні під приватний центр подавалася від ще однієї компанії, пов’язаної з сім’єю головного лікаря онкодиспансера Шамрая та відомої у Він­ниці родини Ткачуків. Можна здогадуватися, під кого «незалежна» комісія виділить ці 45 соток на території лікарні, адже тепер Ігор Ткачук — депутат Він­ницької міської ради, його дружина Людмила Станіславенко та рідний брат Геннадій Ткачук – депутати обласної ради, — заявила Олександра Устінова.

Уже в п’ятницю стане відомо, як вирішиться це резонансне питання. Наші кореспонденти будуть висвітлювати голосування у Вінницькій облраді і повідомлять, хто і як голосував за виділення 45 соток під хоспіс.

Каріна МАЄВСЬКА