– Рада привітати всіх вірних Православної Церкви України із перемогою. Нарешті сталося те, на що чекали всі: і парафіяни, і їх адвокати, і судді. 24 лютого 2021 року Верховний Суд виніс Постанову (справа № 233/3516/18-ц), у якій погодився із нашою правовою позицією. Суд сказав, що люди і тільки люди на своїх зборах вирішують питання, де і з ким їм бути, і для такого рішення ніяких дозволів ні у московських священників, ні у правлячих архієреїв Московського патріархату — брати не потрібно.

Маю повідомити усім, що виграна у Верховному Суді справа буде лежати в основі всіх рішень по наших громадах по всій Україні. Ця справа слухалася в судах з 2015 року, це релігійна громада із Донецької області! Її право захистив інший адвокат, і я дуже хочу подякувати йому за роботу і привітати із перемогою. Я вигравала з тих же підстав, але всі хвилювалися, що скаже Верховний Суд, і ось, з полегшенням зітхнули: нашу позицію ВС підтримав.

– Для мене дуже важливі ті справи щодо Ігоря Салецького, начальника управління у справах релігій Вінницької ОДА, де були порушені кримінальні провадження. Одна з найгучніших – по Луці-Мелешківській – розповідає Сніжана Чубенко.

Сніжана Чубенко

– По цій громаді у різних судах було 13 справ. Чотирнадцята з’явилася ще й у Господарському суді. З цих справ одна повністю завершена в Адміністративному суді. Інші були залишені без розгляду, бо позивачі перестали з’являтися на судові засідання. По суті, розглядається тільки одна справа, і рішення ще досі немає. Тішить мене ситуація по страві Великої Кісниці. Ми виграли, в суді зазначили, що рішення громади стосується тільки її внутрішньої діяльності і воно не повинно бути санкціоноване жодним зі священників чи вищого духовного керівництва. Справа по реєстрації цієї релігійної громади була в основі порушеного кримінального провадження проти Ігоря Салецького, де наша поліція під керівництвом промосковського начальника управління Юрія Педоса стверджувала, що його дії були незаконними. Так от, Господарський суд сказав, що все законно.

По Новоживотову була справа у Господарському суді, де єпископ стверджував, що рішення громади про зміну релігійної приналежності незаконне. Ми її теж виграли в суді першої інстанції і в Апеляційному суді. Таким чином ми маємо дві переможних справи в Господарському суді. По Луці-Мелешківській рішення очікуємо за кілька місяців. Але нам дуже була потрібна правова оцінка цих судових моментів вищої судової інстанції. У даному випадку ми її отримали.

Процес переходів від однієї релігійної приналежності до іншої справді трохи пригальмувався. Громади взяли паузу, щоб подивитися, що ж буде. Люди в очікуванні, хоча процес поволі все одно триває. По деяких громадах перереєстрація пригальмувалася. Наприклад, по Пеньківці, Хижинцях, інших громадах. У цьому випадку доведеться позиватися до управління у справах релігій і зобов’язувати Ігоря Салецького проводити перереєстрацію. Питання Української православної церкви — це питання часу. Московська церква не житиме в Україні. Ми переможемо.

Тим часом у березні довгоочікувану перемогу отримали парафіяни ПЦУ зі Жвана Мурованокуриловецької ОТГ. Вінницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу парафіян і визнав законним перехід релігійної громади з Московського патріархату до Православної церкви України. А ще на початку листопада Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області визнав незаконним перехід релігійної громади Храму Успіння Пресвятої Богородиці с. Жван до Православної церкви України, задовольнивши позов парафіянки Російської православної церкви. Сценарій вже «накатаний». Утім, парафіяни оскаржили його в Апеляційному суді.

За словами начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації Ігоря Салецького, в апеляційній скарзі було викладено п’ять аргументів, частину з яких суд таки врахував.

– Наразі ми вже побачили позицію Апеляційного суду у питанні зміни релігійної підлеглості громад. Своє слово сказав і Верховний Суд України. Там на розгляді три касаційні скарги з інших областей України, — розповів Ігор Салецький.

Загалом на Вінниччині до підпорядкування ПЦУ вже перейшли 209 релігійних громад, ще 52 громади в процесі переходу. До сьогодні в судах різних інстанцій (цивільних, адміністративних, апеляційних) відкривали 80 проваджень щодо оскарження зміни підлеглості та реєстрації такої зміни. За словами Салецького, наразі Московський патріархат зміг остаточно оскаржити перехід лише однієї релігійної громади – у Вапнярці. Натомість, суди визнали законними переходи до ПЦУ в чотирьох випадках: у громадах Гунчі, Великої Кісниці, Новоживотова та Красносілки.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА