У Вінницькій області станом на 16 березня щеплення проти COVID-19 отримали 2660 людей. Це медики, котрі входять у першу чергу вакцинування, тобто працівники екстреної швидкої допомоги і ті, хто працює з коронавірусними хворими.

Заступник керівника департаменту охорони здоров’я і реабілітації області Тетяна Бондаренко розповіла:

– Ми вже приступили до вакцинації медиків, котрі належать до другої черги вакцинації. Другий тиждень вакцинуємо медиків первинки та так званих нековідних лікарень. Якщо порівнювати з областями, де кількість мешканців приблизно, як у нас, то рівень вакцинації у нас досить високий. У нас вакциновано 34 спеціалісти мобільних бригад, котрі, власне, проводять щеплення. Там відмов немає. Працює 45 медиків у 9 бригадах. Інші щойно перехворіли. По ковідних закладах щеплення отримали 776 медиків і 76 адміністративних працівників. 154 працівники екстреної медичної допомоги вже вакцинувалися. 543 медики із закладів другої хвилі, 593 медпрацівників і 97 адміністративних працівників з первинки. Ми вакцинували і медиків, котрі не належать до нашого підпорядкування, зокрема медиків військового медичного центру. Отримають щеплення і медики органів внутрішніх справ.

У дитячій обласній щеплення від коронавірусу отримала сотня медиків. Сам головний лікар Василь Паненко щеплення підтримує обома руками

– Вакцинуватися обов’язково буду, незалежно якою вакциною, відповідно до стану здоров’я, — розповів він. — Я прихильник вакцинації, маю щеплення від усіх хвороб і від сезонного грипу. Минулого року щепився від правця.

У нашому колективі вже отримали щеплення сто медпрацівників. До наступної дати вакцинування щеплення отримає ще більше людей. Сподіваюся, що більше 30 відсотків колективу нашої лікарні отримають щеплення. Дехто вже переніс коронавірус і має певний рівень антитіл.

Усього в Україні з початку кампанії з вакцинації щеплено 53155 людей. На думку міністра охорони здоров’я Максима Степанова, рівень вакцинації в Україні мав би бути вищим.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА