17 березня 2021 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху».

– Особливість цього Закону в тому, що він посилює адміністративну та кримінальну відповідальність осіб, які керують транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного та іншого сп’яніння.

Адвокат Юлія Якименко.

Так, з 17 березня 2021 року даних осіб не можна звільнити від адміністративної відповідальності за малозначність правопорушення, таку справу не можна передати на розгляд громадської організації або трудовому колективу.

Наразі, строк притягнення осіб, які керують транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного та іншого сп’яніння збільшений – це рік з дня вчинення такого правопорушення. А було – 3 місяці. Штраф за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного та іншого сп’яніння збільшений зі 10 200 грн. до 17 000 грн.

Даний закон підвищує рівень штрафів за перевищення встановлених обмежень швидкості, залишення місця ДТП, за вчинення ДТП, що спричинило пошкодження транспортних засобів та інше.

Що цікаво, даний закон значно підвищив штрафи і для пішоходів. Так, за порушення правил дорожнього руху пішоходами (до прикладу, перехід у невстановлених місцях) штраф з 51 грн. збільшується до 255 грн.

Кримінальний кодекс даний закон також не оминув.

Так, осіб, які керують транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного та іншого сп’яніння, не можна звільнити від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям, у зв’язку з передачею особи на поруки та у зв’язку зі зміною обстановки. Зі вступом в силу даного Закону, вказаних осіб за таке кримінальне правопорушення уже не можна помилувати.

У разі, якщо керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного та іншого сп’яніння спричинило середньої тяжкості тілесні ушкодження, то відповідальність – до трьох років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортним засобом від трьох до п’яти років. Щодо спричинення в такому стані тяжких тілесних ушкоджень, то відповідальність – від 3 до 8 років з позбавленням права керувати транспортним засобом від 5 до 8 років, – роз’яснила законодавчі зміни Юлія Якименко.

Людмила Поліщук