Як почувається через два тижні після щеплення і чи були побічні дії – наш кореспондент запитав у нього – лікаря-інфекціо­ніста з багаторічним стажем роботи!

– У нашому закладі перша хвиля вакцинації пройшла 1 березня. Тоді за графіком отримали щеплення 40 наших медичних працівників і кілька технічних. У мене не було сумнівів, чи потрібно вакцинуватись, я тільки чекав коли, — каже Ігор Матковський. — Дехто намагається говорити, що це вакцина не така. Насправді це звичайна вакцина, яка має всі необхідні сертифікати та дозволена ВООЗ. У понеділок минуло вже два тижні від щеплення, тому хочу зробити контрольний аналіз крові. Не повірите – банально не вистачає часу. Почуваю себе нормально, і всі мої підлеглі так само.

– А чи довелось зіштовхнутись із побічними ефектами вакцини?

– Брехати не буду – були певні побічні дії. У двох колег була доволі висока температура, сягала до 39-ти градусів. Але прийняли жарознижуючі — і все минуло. У мене особисто трохи боліла рука у місці введення, спостерігалась кволість. Для себе я це сприймаю як звичайну реакцію на будь-яке щеплення. Наразі все добре.

– Яка зараз ситуація із хворими на коронавірусну інфекцію, які перебувають у вашому закладі?

– Вона досить напружена. Станом на ранок 16 березня маємо 135 пацієнтів, це 75 % зайнятості ліжок. Пацієнтів привозять з Вінниці та наближених районів. Тенденція змінюється у бік погіршення стану і більшої кіль­кості важких пацієнтів. Дуже важко зараз лікувати, бо з великим вантажем лікувального досвіду потрапляють пацієнти. Вони – переважно середнього та старшого віку, мають супутні хвороби – підвищену вагу, цукровий діабет та інше. Вихідними купував продукти на ринку і був шокований – чимало взагалі ходять без масок. І саме та вікова категорія, яка обов’язково мала б їх носити. Люди, бережіть себе і будьте відповідальними!

Вікторія Снігур