Розгляд апеляції історика і журналіста Вахтанга Кіпіані та видавництва «Віват» на рішення Дарницького райсуду столиці від 19 жовтня 2020 року, який заборонив поширювати книгу «Справа Василя Стуса», закінчився перемогою автора і видавництва.

Бо 19 березня об 11:00 суддя Київського апеляційного суду скасував рішення суду першої інстанції про заборону книг «Справа Василя Стуса».

– Слава Україні! Ми виграли справу! Я сказав все, що хотів у судовому засіданні. І ми перемогли!, – зазначив автор книги.

– 19 березня відбулась апеляція і я сказав все у дебатах, що я думаю про рішення суду першої інстанції. Бо це ганебно, коли Іменем України виголошуються такі речі, як заборона книги і правди про засудження і катування Василя Стуса! І якщо чесно, то чекав від першого суду справедливого рішення, бо історичні суперечки не віршують в районному суді. Бо Стуса було двічі вбито за життя – коли йому заборонили друкуватись. І коли він помер фізично від тортурування в таборі… Тепер нам забороняють будь-які дослідження про Стуса! І хто? Адвокатом, який мав би його захищати, але не зробив цього?

Невже дослідники мають питати дозволу у Медведчука писати про події 80-го року? Це є рецидив андроповщини! І я сподіваюсь, що колегія суддів 19 березня зрозуміють, що і кого вони судять! І питання давно не в книжці, бо вона отримала таке поширення, що про це можна було лише міряти!, – розповів у Рахнівці Вахтанг Кіпіані. – Тому питання стоїть в забороні іншим дослідникам досліджувати і писати про Стуса без дозволу Медведчука! Але хто він такий – нікчемна маленька фігура, яку я називаю «шісткою комуністичної системи»… Цього не було і не буде!

Нагадаємо, що Київський апеляційний суд на засіданні 19 березня мав розглянути апеляційні скарги Кіпіані та видавництва «Віват». Суд заслухав доповідь прокурора, адвокатів Кіпіані, видавництва «Віват» та Медведчука.

Бо Дарницький районний суд Києва 19 жовтня 2020 року частково задовольнив позов народного депутата Віктора Медведчука проти видавництва Vivat та історика і журналіста Вахтанга Кіпіані про заборону видання і поширення книги «Справа Василя Стуса».

Зокрема, перший суд визнав недостовірними деякі фрази, наведені у книзі, і зобов’язав видалити їх, а також заборонити розповсюджувати надрукований тираж книги та подальше її тиражування до усунення фраз, що несуть інформацію про Медведчука.

Також той суд ухвалив заборонити Кіпіані та видавництву поширення пов’язаної з книгою інформації у пресі, на радіо, телебаченні, в інтернеті та інших ЗМІ.

Але вже 30 листопада 2020-го Київський апеляційний суд відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою представника журналіста Вахтанга Кіпіані на рішення суду першої інстанції щодо книги «Справа Василя Стуса».

“Справа Василя Стуса” вийшла у видавництві Vivat у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних і друзів.

Медведчук був державним адвокатом Стуса, коли його у 1980 році заарештували вдруге і дали 15 років таборів.

Роман Ковальський