В Україні 15292 випадки за добу. Уже втретє. І хоча хворих на Вінниччині не меншає, сьогодні ми вперше за 3 тижні випали із 5-ки областей де найбільше хворих. Для порівняння – в Києві 1070 і він відсьогодні в червоній зоні.

Найбільше пекло зараз в лікарнях, де лікують Ковід-хворих. Більшість із них кисневозалежна! Лікарі не мають спочинку ні у день ні вночі, як і вихідних. Постійних дефіцит кисню і щоденні пошуки на завтра, після завтра, в тих де немає кисневої станції.

Як тільки затримка машин із доставкою, особливо там, де кисень везуть зі Львова, лікарі із медперсоналом переходять на підготовку концентрату. Він не всім підходить. Крім того, реанімації переповнені, там взагалі 2-3 дні критичні для всіх – виживе чи ні…
Тому подумки в часи посту помоліться і за здоров’я наших лікарів, і за хворих! Бо завтра на місці їх можуть опинитись ваші рідні і близькі.

У наших медиків вже є досвід. Але такого напливу хворих, як за ці останні два тижні, не було.

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 20 березня в Україні зафіксовано 15 292 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 797, медпрацівників – 367). Кількість активних хворих – 251 471 особа.

Від початку кампанії щеплено 104 342 оcіб.
Щеплення проводиться 210 мобільними бригадами. На Вінниччині виявили бажання робити щеплення третина від усіх лікуючих Ковід лікарів.

За останню добу:
госпіталізовано 4369 осіб.
Померло – 260.
В Україні захворіло вже за офіційною статистикою 1535218
одужало – 1253972. Хоча реальна статистика може бути і в два рази більшою.

Бо майже в усіх сім’ях тести здають лише 1-2 члени. Хоча хворіє 5-7 людей. Але якщо навіть 3 млн. вже перехворіли, чи й 5-ть, то до колективного імунітету, 60 відсотків населення, а це приблизно 18 млн. нам ще далеко.

– Тому вакицинація, єдиний вихід, – вважають в МОЗ.

Як відомо, із зданих зразків із Вінниччини у міжнародну лабораторію, у нас підтвердились 4 зразки британського штаму. Він набагато заразніший за звичайний коронавірус. Тому сказати, скільки вже відсотків на Вінниччині та Україні гуляє саме такого штаму неможливо.

Відсьогодні діти України – на канікулах. На Вінниччині, розпорядженням голови ОДА, школярі пішли на передчасні канікули. Але в школи вони не виходитимуть з понеділка.

За прогнозами епідеміологів, пік 3-ї хвилі пандемії коронавірусу очікується у квітні. Чи зайдемо ми за цей час в червону зону, чи залишатимемось в помаранчевій – залежатиме від нас.
Бережіть себе та своїх рідних.

Тетяна Квасюк