За підсумками 2020-го майже 30% молочної продукції на полицях торгівельних мереж України було ввезено з-за кордону.
Про це повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока.Динаміка шокуюча: протягом останніх трьох років імпорт молочних продуктів зростає різкими і несподіваними темпами:
* в 2018 р. – на 39%,
* в 2019 р. – на 67%,
* в 2020 р. – на 113%.
Відомо, що у 2020 р. Україна імпортувала молочної продукції в еквіваленті 1 млн тонн молока-сировини. Це вдвічі більше, ніж у 2019-му.Причому очевидні неконкурентні умови імпорту молочних товарів:

* у ключових країнах-експортерах діють спеціальні програми субсидування експорту, за рахунок яких стрімко зростає обсяг імпорту, але знижується його вартість;
* вітчизняні торгівельні мережі розраховуються за ІМПОРТНУ молочку переважно по ПЕРЕДОПЛАТІ, тоді як на українську молочну продукцію діє відстрочка платежу до 90 днів – тобто, по суті, за рахунок українського виробника торгівля фінансує імпорт!

«Несправедливі умови конкуренції вітчизняної молочної продукції з  імпортною ставлять під питання наші плани і мрії про розвиток. Той мільйон тонн молока у вигляді імпортної продукції у 2020-му, мав би бути вироблений в Україні та дати робочі місця понад 15 тисячам робітників на МТФ і створити понад 1 мільярд податків тільки на молочних фермах, -кажуть експерти.

Асоціація виробників молока закликає вживати заходів для розумного захисту вітчизняного молочного ринку, інакше Україна втратить молочну галузь економіки.

Валентина Лісова