У медичній карті та свідоцтві про смерть причиною вказали Covid-19, хоча на руках рідних покійної два тести – швидкий та ПЛР. І обидва з негативним результатом. Хоронити жінку, за словами її сім’ї, змушували у закритій труні. Це неабияк їх обурило, а ще, зізнаються, лікарська халатність.

– Мама проживала окремо від нас із чоловіком та молодшим сином. Два тижні тому вона нездужала, трималась тільки висока температура. Фельдшерка прописала антибіотики, але від них краще не стало. Тому ми своїм автомобілем і відвезли матір у районну лікарню. На місці їй відразу провели швидкий тест, який виявився негативним, – каже дочка покійної Юлія Семенюк.

– Після того медики взяли матеріал для ПЛР, який проводиться тільки в обласному центрі. Маму поклали до відділення інтенсивної терапії, телефоном вона скаржилась, що до неї годинами не підходять, навіть шматка хліба та води не дали. То ж вона слізно просила привезти їжу. Нам з братом сказали , що потрібно мамі дати укол, щоб ввести її в кому, медики стверджували, що після нього їй стане краще . Мовляв, це останнє, що може врятувати. Але після укола через пару годин мама померла. Чому лікарі не сказали правду? Ми так хотіли останній раз поцілувати і взяти за руку нашу матусю…

Того ж дня як мами не стало, прийшов і результат ПЛР з Вінниці, який виявився негативним. Проте в історії хвороби медики все одно написали, що у неї коронавірус, який і призвів до смерті. Звісно, нашому розпачу не було меж. Бо матір молода, ми хотіли похоронити як годиться. Маму дозволили хоронити відкриту після того як медикам заплатили гроші. І замотали їй вони білий пакет на голову. Нікого не пускали до домовини. На нашу думку, це вже знущання над людьми, яким навмисно приписують коронавірусну інфекцію, не розбираючись. Ширились чутки, що у нашій сім’ї в усіх ковід, хоча є результати тестів, що це не так. Стільки бруду виллято на нас за цей час –словами не передати! У нас постає питання – навіщо медики написали, що в мами ковід якщо його не було?! Самі медики кажуть нам – їм дали приказ і їм це потрібно для статистики.

Наш кореспондент звернувся до незалежних лікарів-інфекціоністів, аби вони пояснили чи дійсно два негативних тести скасовують такий діагноз як ковід. І ось що ми почули:

«При ковіді два тести можуть бути негативними у випадках, коли відбувся неправильний забір матеріалу, або ж його взяли вже тоді, коли вірус спустився нижче і цим методом вже не можна його дослідити. А антитіла можуть бути не виявлені, якщо пацієнт дуже швидко помер, вони просто не встигають виробитись. Згідно наказу Міністерства охорони здоров’я, діагноз «Covid-19» ми виставляємо якщо є позитивний ПЛР-тест, або підтверджений швидкий тест на антиген. По клінічним проявам інфекції цього робити ми не маємо права. У цій ситуації рідні мали повне право хоронити небіжчика у відкритій труні, бо якщо тест негативний, то з тіла вже не виділяються біологічні речовини, якими можуть заразитись інші люди. Єдине – на похороні все ж має бути обмежене коло осіб, які мають дотримуватись карантинних заходів».

Нині ж рідні Світлани Ратушняк вимагають у медичного персоналу хоча б вибачень за інцидент. Якщо цього не станеться, кажуть, підуть до суду і вимагатимуть моральної компенсації.

Віталіна Володимирова