Тому часто-густо знаходяться ті, хто не проти на цьому непогано заробити, вклавши мінімум грошей. І тоді потенційний покупець може купити кота в міш­ку… Нещодавно прокуратура області зацікавилася інформацією про таунхауси на П’ятничанах та їхніх забудовників і тепер вимагає для перевірки до­звільні документи на виконання будівельних робіт, на від­повідність забудови Генеральному плану, декларації про готовність об’єкта до експлуатації та інше.

У листі до редакції покупці нерухомості розповіли: «Два роки тому колишній чиновник від­ділу земельних ресурсів, а тепер адвокат, разом з одним вінницьким підприємцем купили земельні ділянки на вулиці Ольги Кобилянської, на П’ятничанах. На думку багатьох, без сумнівних схем тут не обійшлося, адже за невеликі гроші вони отримали мальовниче місце поряд з озером, про яке більшість вінничан і мріяти не може. (Наприклад, одна з таких схем: так звані «прокладки» — громадяни, котрі безплатно і дуже законно отримують землю, потім раптом її продають. За дивним збігом, обидва партнери виявилися власниками сусідніх земельних ділянок…

Триває цей процес, щоправда, не один рік. Зате згодом на землі зводиться комерційний об’єкт, котрий продається за мільйони) Так от, на цій землі обидва партнери почали будувати житловий комплекс з 12 таунхаусів. Планували здати в експлуатацію це житло ще восени минулого року, але роботи досі не завершені. Тільки коробки і дах. Незважаючи на обіцянки цих підприємців здати об’єкт влітку цього року, у нас вже виникають великі сумніви. Бо технічних умов на підведення електрики досі немає і невідомо чи будуть, а питання газопостачання не піднімалося, газовики стверджують, що за технічною документацією до них ніхто не звертався. Про каналізацію та водопостачання теж ніхто нічого не чув. Між тим 11 таунхаусів, за словами ріелторів, вже продані за ціною від 55 до 60 тисяч доларів. Як нам повернути гроші?»

Юрист Євген Стріль­ченко застерігає: при купівлі нерухомості всі питання вимагають ретельних перевірок. Бо спритні забудовники вимальовують потенційним покупцям великі перспективи, а насправді будинки зводяться без опалення, газу, електрики і навіть без каналізації. У Вінниці вже є сумний приклад з «Європейским кварталом».

Що ж стосується таунхаусів на П’ятничанах, то не­відомо, яким юридичним шляхом буде оформлена ця нерухомість, невідомо, кому належить земля під забудовою, який її статус, на яких умовах власник передав її під забудову та інші нюанси. Так що відразу ж поспішати щось підписувати у нотаріусів не варто. Але якщо вже так сталося і гроші заплачені, а об’єкт ще не готовий, то потенційні покупці мають законне право вимагати із забудовників повернути гроші. Щоправда, для цього треба запастися терпінням і наполегливістю.

Соломія КАЛЮЖКО