– Вінниччина гуде… А ми лише після розголосу небайдужих журналістів та активістів дізнаємося про будівництво хоспісу!  Хоча у жодному проєкті рішення, які виносяться на сесію, немає питання про його створення… А лише про виділення землі. Наша фракція не проти хоспісу. Але давайте будемо діяти у правовому полі! – ще на початку роботи сесії зробив заяву депутат від «Слуги народу» Євген Шаповалов.

Категоричну позицію фракції «Європейська солідарність» висловив Андрій Гижко:

–  ЄС не голосувала за такий проєкт рішення. Хоча не заперечуємо, що хоспіс необхідний. Але його можна розгорнути на базі іншого комунального медичного закладу. Там, де вже є вивільнені приміщення.  Логічно було б створити статут хоспісу і знайти вільне приміщення.

У коридорах ради комунальний хоспіс, який ще колись має будуватись, а землю під нього вже забирають в онкодиспансеру зараз, причому за ініціативою керівника  цього ж закладу, який мав би все-таки дбати за  ввірений йому медцентр,  одні називали великим будівництвом, інші — великою аферою. Бо вже два роки обговорювалось це питання. Причому різними шляхами. (Спочатку він мав бути приватним, у долях) Тому  більшість голосів у депутатському корпусі знайшлась лише тепер. Та й то із шквалом протестів громадських активістів та нардепів і журналістів «33-го». Чому?

– Бо коштів ще немає, але землю вже виділили, – коментують активісти та депутати це рішення. – Якось дуже все хитро закручено. Тим більше, що спочатку було інше звернення головного лікаря Володимира Шамрая — на виділення ділянки під будівництво хоспісу для ТОВ “Медіхелс”.

Нардепка з Вінниці Олександра Устінова та «Автомайдан», інші ГО  вказали на зв’язок родини головлікаря і депутатів Станіславенко-Ткачуків з фірмою, яка хоче отримати безкоштовно ділянку землі на території онкодиспансеру, щоб побудувати там приватний медичний центр.

Але після суспільного резонансу, за день до сесії, комісія з питань комунального майна Вінницької облради внесла зміни до проєкту рішення і на розгляд депутатів виносилося вже питання про виділення землі під будівництво комунального хоспісу.

Але й такий проєкт рішення викликав бурхливе обговорення у сесійній залі.

Депутатка від «Батьківщини» Людмила Щербаківська запитала:

– Навіщо ділити земельну ділянку, якщо ділянка обласної ради і хоспіс буде комунальним? Невже так не краще для онкодиспансеру як комунального закладу, його колективу?

На що начальник управління комунальної власності Сергій Кушнір пояснив:

– Це буде окреме комунальне підприємство, ми сьогодні ще до кінця не розуміємо, за які кошти він буде будуватися… Лише засвідчуємо свою готовність створити цей заклад. Земля залишається комунальною, цільове призначення не змінюється….

Але її вже відчужують… Правда, цікаво?

Після обговорення 56 депутатів все ж таки проголосували “За” виділення 45 соток на будівництво комунального хоспісу на території онкодиспансеру.

Не голосували 11 депутатів, серед них і голова облради В’ячеслав Соколовий.

– Я однозначно голосував «за», і коли оприлюднили результати поіменного голосування – для мене стало повною несподіванкою, що моя картка не спрацювала. Адже я активно підтримував внесені у порядок денний питання і публічно озвучив свою позицію. Більше того, аби зняти усі спекуляції навколо цього питання, напередодні сесії відбулося засідання постійної комісії, на якому у проєкт рішення внесли зміни. Після слів про поділ земельної ділянки на дві земельні ділянки додали «для створення комунального закладу охорони здоров’я – хоспісу». І уже з такими змінами проєкт рішення подали на сесію. Таким чином обласна рада чітко заявила свою позицію – хоспіс буде комунальним, земля залишається у комунальній власності громади. Зараз з’ясовуються причини, чому не спрацювала моя картка при голосуванні за це питання, – прокоментував голосування сам голова Вінницької облради В’ячеслав Соколовий.

– Кошти на комунальний хоспіс не передбачено жодною програмою обласної ради, а таке будівництво та запуск може коштувати до 300 мільйонів гривень. Юридично відсутній навіть ініціатор такого будівництва та проєкт. Можливо, землю відчужили під комунальну установу, а потім під різними схемами ділянку приватизують? Тому громадськість має слідкувати за розвитком цієї ситуації, – впевнений депутат попереднього скликання Андрій Вигонюк. Викликали здивування у громадськості й інші рішення про відчуження такої дорогої землі у Вінниці. Причому в самому центрі. Бо на цій же сесії депутати виділили у безоплатне користування земельну ділянку обласної лікарні ім. Пирогова для під’їзду приватній аптеці «Конекс», яка до цього тут також виросла із запитаннями активістів…

Під сумнів деякі  депутати поставили й будівництво соціального житла, на яке гендиректор «Віноблагроліс» А. Іванець просив виділити землю колишньої теплиці.

– Тут аналогічна схема: хто і за який рахунок має будувати – ще не відомо, а землю уже розбазарюють, – обурюються представники громадськості.

– Усі землі комунальної власності мають відчужуватися через аукціон, інші варіанти та схеми розцінюються як обкрадання громади, – впевнені активісти. Що ж, прогнози про те, що ПИТАННЯ  ЗЕМЛІ стануть  «найдорожчими» і «найзлободеннішими» для багатьох депутатів та фінансових груп, які під різними прапорами пройшли в ради чи провели своїх лобістів, схоже, підтверджуються. Та і тим, хто погодився на правила «виборчих перегонів» і платив 20000 у.о за місце в деяких партсписках, є додатковий заробіток на лобізмі. Тому слідкуйте за кожним кроком тих, кого обрали на всіх рівнях!… Щоб завтра ваші діти і онуки не стали батраками у ваших слуг!Ми допоможемо вам розкрити очі на їхні дії.  Підніміть очі на перше речення:

– Ми навіть не знали, що нам підсовують… спасибі журналістам і громадським активістам, – приблизно так сказав депутат. Ось за такими «хитрими схемами» буде відбуватись багато що! Тому – пильнуймо разом!

Каріна МАЄВСЬКА
Фото Сергія Хіміча