Майже кожної доби йшли короткочасні опади у вигляді дощу, снігу, суміші снігу з дощем. Спостерігалися також значні снігопади 12-го березня, циклон накрив майже всю територію країни.

Атмосферний фронт найбільшу кількість опадів приніс західним областям, а також Житомирській області. В епіцентр негоди потрапили Івано-Франківська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька області. В цих областях навіть було перевищено місячну норму опадів.

Найменшу кількість опадів зафіксовано на Сході, в Сумській та Вінницькій областях. Кількість опадів даного періоду перевищила показники 2020 року на всій території України, за виключенням Харківської та Вінницької області.

Завдяки рясним опадам показники вологості повітря та ґрунту також мали приріст. Вологість повітря в південних областях досяг позначки 71-75%. На Сході цей показник становив 74-76%, в центральних областях 73- 82%. На Півночі 80%-84%, в західних областях 69-79%.

Найбільші вологозапаси ґрунту 32-33% мають Сумська та Чернігівська області. Також високий рівень вологості ґрунту 30%-31% в Житомирській, Київській, Луганській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Кіровоградській, Полтавській та Черкаській областях.

28-29% мають землі Донецької, Харківської, Івано-Франківської, Волинської, Львівської та Закарпатської областей. Лише 25%-27% вологості ґрунту мають Чернівецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська та Дніпровська області.

Валентина Лісова