Православна церква 25 березня вшановує пам’ять преподобного Феофана Сповідника. У народі день назвали Феофанів. Католики сьогодні святкують Благовіщення Діви Марії.

День Ангела у Григорія, Симеона, Феофана, Володимира, Івана, Сергія, Дмитра, Олександра

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день ненародженої дитини, Міжнародний день пам’яті жертв рабства і трансатлантичної работоргівл. (До речі, першим відомим людству рабом в історії, на основі найдавніших Біблійних текстів, став один з трьох Ноєвих синів по імені Ханаан. Це трапилося після подій згубного потопу, і причиною цього принизливого статусу з’явилася елементарна нешаноблива поведінка Ханаана по відношенню до свого рідного батька. Відтоді «багато води витекло», а рабство прижилося, і супроводжувало людей протягом багатьох тисячоліть. До цього явища ставились по різному, але суть рабства залишалася незмінна – раб цілком належав своєму поневолювачеві і не мав права розпоряджатися собою ні в чому.)

А ще сьогодні Європейський день талантів, Всесвітній день ретроспективи і День журавля у Швеції. У Білорусі – День волі, у Словенії – День матері,

В Україні – День Служби безпеки. 25 березня 1992 року Верховна Рада України прийняла закон „Про службу безпеки України”. Цей день з 2001 року відзначається як День служби безпеки України (СБУ). В структурі СБУ є Департамент контррозвідувального захисту економіки держави. Служба безпеки згідно зі своєю концепцією протидіє розкраданню державного аби колективного майна в особливо крупних розмірах, протиправному використанню бюджетних коштів, здійснює контр розвідувальну

Роботу у фінансовій і кредитно-банківській системах, у сферах приватизації, зовнішньоекономічної діяльності.

Служба безпеки України здійснює велику роботу у боротьбі з тероризмом і наркобізнесом, нелегальною міграцією. Для успішного проведення таких операції налагоджені контакти з Інтерполом, закордонними правоохоронними органами.

Цього дня у різні часи на планеті сталися такі події:

У 421 році, згідно з легендою, в день Благовіщення Діви Марії в Північній Італії жителями Краю, що врятувалися від готів на пустельних островах болотистого узбережжя, була заснована Венеція.

У 1505 році з Лісабона вирушила в дорогу Португальська експедиція з метою завоювання Індії. У плавання були споряджені 22 кораблі з півтора тисячами солдатів. Одним з учасників експедиції був бідний португальський дворянин Фернан Магеллан, який пізніше прославив своє ім’я організацією першої навколосвітньої експедиції.

1747 – народився Олександр Безбородько, козацький полковник, царський сенатор, князь Російської імперії, канцлер уряду Катерини II. Член Російської академії, почесний член Академії мистецтв. Один з українців, котрий створив Російську імперію.

У 1821 році проголошена незалежність Греції від Оттоманської імперії.

У 1843 році в Лондоні відкрито перший в світі успішно побудований пішохідний тунель під судноплавною рікою Темзою, що зв’язує Вреппінг з Розерхісом – The Thames Tunnel.

У 1857 році Леон Скотт запатентував фонавтограф, перший прилад для запису звукових коливань.

1911 – народився Олександр Бандера, український політик, діяч ОУН з 1933 р., брат Степана Бандери.

За рішенням ОУН у 1933 р. виїхав до Італії, де навчався у Римській вищій школі екон.-політ. наук, захистив докторську дисертацію. Працював у Римській станиці ОУН. Після проголошення Акту відновлення Української держави приїхав на Львівщину, де його заарештувало гестапо. Загинув наприкінці липня 1942 р. у концтаборі Освенцім. Сьогодні – його 100-річний ювілей.

1941 – Югославія приєдналася до пакту трьох держав на чолі з нацистською Німеччиною

1943 – розстріляно близько 3500 євреїв з гетто в Жовкві (Львівщина)

1944 – радянські війська узяли Проскурів (нині Хмельницький), Деражню, Сатанів, Городок, Бучач та ін.

1949 – відбулася масова депортація тисяч мешканців Латвії в Сибір і Казахстан

1974 – в СРСР вийшов у прокат фільм Василя Шукшина “Калина червона”

У 1983 році в телепрограмі «Motown 25: Yesterday, Today, Forever», Майкл Джексон продемонстрував елемент танцю під назвою «Місячна Хода».

1992 – Кабінет Міністрів України прийняв постанову “Про заходи у зв’язку з виведенням Чорнобильської АЕС з експлуатації. Передбачалися умови проведення міжнародного конкурсу на розробку об’єкту “Укриття” (“саркофага”)

1993 – створено центральне бюро Інтерполу України

1996 – на “оскарівській” церемонії тріумфував фільм Мела Гібсона “Хоробре серце”, який відродив шотландський рух за незалежність. Стрічка австралійця здобула п’ять головних призів, у т.ч. за найкращий фільм і режисуру

1999 – на трасі під Борисполем загинули в автокатастрофі лідер Народного руху України В’ячеслав Чорновіл та його водій Євген Павлов, які поверталися з Кіровограда. Їхня “Тойота” пізно ввечері на великій швидкості врізалася в КамАЗ, що розвертався.

За багатьма ознаками, це був спланований замах.

25 березня народилися:

У 1976 році Володимир Володимирович Кличко, український боксер у суперважкій ваговій категорії, чемпіон світу за версіями WBO (2000-2003 рр., З 2008 р), IBF (з 2006 р), IBO (з 2006 р), The Ring (з 2009 р), WBA (з 2011 р).

1965 рік — Сара Джессіка Паркер, американська актриса.

У 1947-му — Елтон Джон (Реджинальд Кеннет Дуайт), англійський рок-співак, піаніст, композитор, володар п’яти премій Греммі.

1897 – Іван Андрух, український військово-політичний діяч, активний учасник української національно-визвольної боротьби (1914-1921).

Померли:

У 1975 році Фейсал ібн Абдель Азіз Аль Сауд, король Саудівської Аравії (застрелений племінником).

У 1907 році Ернст фон Бергманн, німецький хірург, засновник асептики, автор одних з перших класичних настанов з проблем нейрохірургії та військово-польової хірургії.

У 1918 році французький композитор Клод де Бюссі