Малюка не стало через раптову дитячу смерть, а в самій квартирі знайшли ще трьох дітей. Всі вони, як з’ясувалося пізніше, були народжені сурогатними мамами для іноземців. Через пів року пройшли пер­ші арешти. У СІЗО забрали трьох медиків, юриста і директора медичного центру, яких звинувачують у торгівлі людьми. В організації злочинного співтовариства підозрюють Костянтина Світнева, керівника юридичної фірми «Росюрконсалтинг», яка займалася оформленням документів за програмами сурогатного материнства.

А невдовзі у списку підозрюваних з’явилась ще одна – 33-річна особа з Вінниці (до вироку суду справжнє прізвище не називаємо). За версією слідства, жінка, будучи членом організованої злочинної групи, народила і передала іноземцям, а саме, громадянам Філіппін, трьох дітей.

Ірина зараз на Вінниччині і в Росію їхати відмовляється. Вважає себе невинною

За даними російських правоохоронців, Ірина народила двійню — хлопчик та дівчинку в 2014 році і ще одну дитину – дівчинку – в 2016-му році. В свідоцтві про народження дітей вона внесла завідомо неправдиві відомості. І в подальшому начебто брала участь в транспортуванні немовлят на Філіппіни. Діти були народжені в Московській області, а ось свідоцтва про народження були оформлені в Твері.

Нині Ірина на Вінниччині, вдома. Про те, що знаходиться в міжнародному розшуку та арештована заочно, уже знає. Від коментарів справи, заведеної щодо неї в Росії, відмовляється.

А ось що розповіли її зна­йомі:

– Ірина сказала, що в Росію не приїде. Себе вона винною не вважає. Вона всього лише була сурогатною мамою, і це не забороняє російське законодавство. Всі документи оформляв батько дітей. А потім Ірина дала йому доручення. Дітей передали рідним по крові батькам.

Але щоб встановити, чиї ж ці діти насправді, цих експертиз мало. Саме так стверджують слідчі у Росії. Документи, там кажуть, могли підробити. А провести нові експертизи поки неможливо. Через пандемію і закриті кордони філіппінські батьки і діти не можуть приїхати до Росії. Всього в кримінальній справі 14 епізодів, що дорівнює 14 немовлятам, які були народжені в Росії і передані на територію Філіппін. Обвинуваченим загрожує до 15 років позбавлення волі.

Віталіна Володимирова