Весняна лісокультурна кампанія на Вінниччині розпочалась зі старту загальноукраїнської акції «Створюємо ліси разом», ініційованої Державним агентством лісових ресурсів України. Долучились до проведення заходу і крижопільські лісівники.

Створювали лісові насадження у лісових угіддях Заболотненського лісництва, квартал 50, виділ 1. Заліснювали ділянку площею 1,3 га за схемою: 3 ряди дуба звичайного, 1 ряд береки лікарської. Берека – це аборигенна порода подільських лісів, яку лісівники Вінниччини активно вводять у насадження. Берека має цінні лікувальні властивості та прекрасну якість деревини, тому вона була практично знищена у далекому минулому через масову промислову заготівлю. Сьогодні рослина занесена до Червоної книги України. Крижопільський лісгосп має окремі екземпляри та насадження береки лікарської, тому заготовляє щороку насіння і вирощує власний садивний матеріал цієї породи. Тож під час садіння ділянки використовували сіянці із лісового розсадника підприємства.

Цього року у зв’язку із карантинними обмеженнями до масових заходів залучається невелика кількість людей. Проте юні лісівники вирішили не зраджувати багаторічній традиції і виявили ініціативу приєднатися до такого важливого моменту у лісокультурному циклі робіт. Тож разом із державною лісовою охороною на чолі з лісничим Заболотненського лісництва В.І.Шиньковим садили ліс і члени учнівського лісництва «Паросток», яке працює на базі ЗОШ №2 смт Крижопіль.

  • Дуже вдячні нашим юним лісівникам, які цікавляться життям лісового господарства рідного краю і підтримують Крижопільський лісгосп протягом багатьох років у різноманітних заходах, акціях, в тому числі і у весняній посадці лісу, – зазначив директор підприємства В.В.Цимбалюк. – Також хочу подякувати за організацію заходу «Створюємо ліси разом» головному лісничому С.О.Ковалю та інженеру з лісових культур Д.О.Назаренку.

Перед початком роботи для школярів провели інструктаж із техніки безпеки та методів садіння. А ще наголосили, що на лісову ділянку треба тепло одягатися, адже весняне сонце – оманливе!

  • Я – у минулому випускник цього ж учнівського лісництва, теж садив із лісівниками ліс, тому добре знаю, які можуть бути помилки у цій роботі, і одна із них – легкий одяг, – ділиться своїми враженнями з проведеня заходу інженер з лісових культур Денис Назаренко.

Дружна робота – гарні результати! Тож першу цьогорічну ділянку заліснено, а далі – ще великий пласт роботи.

Нагадуємо, що 21 березня – Міжнародний день лісів, який у цьому році відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН проводиться під гаслом «Відновлення лісів: шлях до відродження та добробуту». Лісгоспи Вінниччини планують відтворити 834 га лісів, де буде посаджено понад 5 мільйонів майбутніх дерев. Крижопільський лісгосп планує під час весняної посадки створити майже 97 га лісонасаджень.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ