День ангела святкують Олександри, Терентіі, Миколи, Христини, Михайли та Григорії.

В Україні – День Національної гвардії, Сучасна Національна гвардія України – підрозділ, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України та має правоохороні функції, була створена 12-го березня 2014-го року Законом України «Про Національну гвардію України». До її складу увійшли внутрішні війська України, добровольці і патріоти, що стали на захист народу і державності України в один з найважчих моментів у новітній історії країни, посягань на її цілісність і суверинитет.

А ще цього дня у світі відзначають День самотності. День хворих на епілепсію або «Фіолетовий день» у США – День помічника юриста.

26 березня увійшло у світову історію такими подіями:

1787 – імператриця Катерина ІІ, перебуваючи в Києві, звеліла викарбувати медаль на вшанування її візиту на південь Росії

У 1812 році у Великий четвер землетрусом на 90% був зруйнований Каракас, близько 20 тисяч загиблих.

У 1828 році Франц Шуберт дав свій єдиний публічний концерт. Шуберт – австрійський композитор, один із основоположників романтизму в музиці, автор понад 600 вокальних композицій, дев’яти симфоній, а також великої кількості камерних та сольних фортепіанних творів.

1893 – народився Пальміро Тольятті, генеральний секретар Італійської компартії з 1926 р., діяч італійського і міжнародного робітничого руху

1881 – Румунія проголошена королівством

1920 – Латвія визнала незалежність УНР

1929 – на екрани СРСР вийшов фільм Олександра Довженка “Арсенал”

26 березня 1937 року в місті Кристал Сіті (штат Техас, США) був встановлений пам’ятник моряку Папаю. Гроші на його встановлення зібрали фермери, що займаються вирощуванням шпинату, – овоча, завдяки якому Папай знаходив неймовірну силу. До речі, після появи цього мультфільму зростання споживання консервованого шпинату склало 30% по всій території США.

1941 – в СРСР засновані Сталінські премії (пізніше перейменований в Державні)

1944 – радянські війська взяли Кам’янець-Подільський, Бар та ін.

У 1944 році почалася Одеська наступальна операція

1945 – завершилася битва за Іводзіму – єдина наземна операція японських сил, у якій втрати армії США перевищили їхні власні

1947 – в СРСР видано указ про скасування смертної кари

1953 – американський лікар Джонас Едвард Солк оголосив про успішне випробування вакцини проти поліомієліту

1960 – УЄФА заснувала Кубок володарів кубків, який потім двічі здобувало київське “Динамо”

1971 – проголошена Республіка Бангладеш (доти – Східний Пакистан)

У 1973 році перші жінки допущені в зал Лондонської фондової біржі.

У 1982 році в Оквіллі (Онтаріо) народилися перші в Канаді близнюки, зачаті в пробірці.

1988 – Славутич – місто експлуатаційників Чорнобильської АЕС – прийняло перших новоселів

1992 – визначний боксер Майк Тайсон засуджений до шести років ув’язнення за зґвалтування. Через три роки він достроково вийшов на свободу, а потім знову опинився за ґратами

1995 – у семи перших країнах ЄС (Франції, Німеччині, Нідерландах, Бельгії, Португалії, Люксембурзі, Іспанії), а також у Монако набрали чинності Шенгенські угоди щодо скасування візового контролю в їхніх межах. Наразі включає в себе 26 європейських держав, що приєдналися до однойменної угоди, підписаної в селі Шенген (Люксембург). За договором, підписаним 14 червня 1985 р., Бельгія, Люксембурґ, Нідерланди, Німеччина та Франція погодилися поступово скасовувати контроль на спільних кордонах і запроваджувати свободу пересування для всіх громадян країн ЄС, які підписали цю угоду, інших держав-членів та громадян третіх країн. Ті ж п’ять країн підписали 19 червня 1990 р. Шенгенську конвенцію, у якій викладено заходи та гарантії щодо запровадження свободи пересування. Шенгенська конвенція доповнює відповідні внутрішні заходи і підлягає ратифікації в національних парламентах.

1999 – війна в Югославії: серби збили американський літак-“невидимку” F117A

2000 – Володимир Путін уперше обраний президентом Росії – 52,9% у першому турі. За тиждень до виборів в. о. президента Путін здійснив переліт із Краснодара до Чечні на навчально-бойовому винищувачі Су-27, що збільшило його рейтинг

2006 – чергові парламентські вибори в Україні.
До Верховної Ради пройшли: Партія регіонів – 31,1%, БЮТ – 22,3%, “Наша Україна” – 14%, Соцпартія – 5,7%, Компартія – 3,7%.
Не пройшли: ПСПУ – 2,9%, Народний блок Литвина – 2,4%, Український народний блок Костенка і Плюща – 1,9%, “Віче” – 1,7%, блок “Пора-ПРП” – 1,5%, блок “Не так!” – 1,0% та ін.
За підсумками виборів аж у липні утвориться коаліція ПР+СПУ+КПУ, а головою Верховної Ради оберуть Олександра Мороза, котрий досі був у союзі з “помаранчевими”, а після єднання з “Регіонами” отримав прізвисько “Іуда”

26 березня народилися:

  • 1849 – Арман Пежо, французький автопромисловець, засновник фірми Peugeot.
  • 1944 – Дайана Росс, американська співачка, актриса.
  • 1985 – Кіра Найтлі, англійська актриса

Померли:

  • У 2011 році помер Пол Баран, американський інженер, учений і винахідник, один з прабатьків сучасного Інтернету.
  • У 1827 році Людвіг ван Бетховен, німецький композитор, диригент і піаніст.

Тетяна Кондратьєва