Його знайшли на автобусній зупинці на вулиці Полікарпова. Чоловік скаржився на гострий біль у серці, був слабкий і не міг самостійно пересуватися. Його відвезли в лікарню, але Мавроді помер.

Творець глобальної піраміди МММ, котра ошукала мільйони людей, народився 11 серпня 1955 у Москві у родині монтажника Пантелія Андрійовича Мавроді (наполовину українець, наполовину донецький грек) і економістки Валентини Федорівни (росіянки з-під Володимира). Лікарі діагностували вроджену двобічну ваду серця і казали, що хлопчик не доживе до вісімнадцяти років.

За словами Мавроді, в дитинстві він мав феноменальну пам’ять: «Я міг дослівно повторити будь-який уривок, який читали мені вголос. Але потім, внаслідок дванадцяти струсів мозку я був дуже непосидючим хлопцем! — Пам’ять дещо погіршилася і з феноменальної зробилася просто хорошою.» Закінчив десять класів середньої школи № 35 м. Москви, а також Дитячу художню школу № 1 ім. В. А. Серова Під час навчання виявив здібності в математиці і фізиці, перемагав у шкільних олімпіадах.

У 1989 році заснував кооператив «МММ», на базі якого створив кілька десятків комерційних структур, в тому числі і АТ «МММ», що стало найбільшою в історії пострадянського простору фінансовою пірамідою, від якої постраждали, за різними оцінками, від 10 до 15 млн осіб. 1 лютого 1994 року акції надійшли у вільний продаж. Всього за півроку були досягнуті небачені раніше в інших структурах результати: 15 млн вкладників! Ажіотаж серед вкладників привів до того, що в АТ було акумульовано третину бюджету Росії, ціни на акції зросли майже в 130 разів. На думку прокуратури, збиток, нанесений МММ мільйонам вкладників, оцінюється в $ 110 млн. Однак і експерти, і вкладники дотримуються на цей рахунок зовсім іншої думки, оцінюючи збитки від 1 до $70-80 млрд.

2 вересня 1997 року «МММ» було визнано банкрутом. Понад п’ять років він переховувався в орендованій квартирі і до зими 2003 року про нього не було нічого відомо. Ходили чутки, що він довгий час проживав у Скандинавії або Греції, але насправді Мавроді взагалі не виїжджав з Москви і ніколи не залишав меж Росії. 12 років Мавроді був одружений з українкою Оленою Павлюченко. Дівчина була переможницею багатьох конкурсів краси.

У 2003 Мавроді засудили за шахрайство у великих розмірах. 4 серпня Мавроді був арештований за звинуваченням у приховуванні податків від доходів очолюваної ним фірми «Інвест-Консалтинг». У в’язниці Мавроді організував збір підписів для реєстрації кандидатом в депутати Держдуми РФ, і через два місяці був зареєстрований Центральною виборчою комісією. 30 жовтня 1994 його обрали депутатом російського парламенту і звільнили з-під варти.

У 2011 році Сергій Мавроді організував нову фінансову піраміду МММ-2011. 16 червня 2012 Оголошено про рестарт МММ: припинення діяльності (закриття) МММ-2011 і запуск МММ-2012. 3 серпня 2012 року Сергій Мавроді оголосив про створення політичної партії «МММ» («Ми Маємо Мету») в Україні, яка висунула Дениса Пушиліна кандидатом в депутати на виборах до Верховної Ради України по 94 виборчому округу Київської області У 2014 році ним був заснований проект «MMM-Global», націлений на африканські країни. Одночасно будівництво піраміди почалося в Азії — Індонезія, Малайзія, Бангладеш, Філіппіни, Японія, Таїланд, включаючи мільярдні Індію і Китай. Потім МММ з’явилася в США, Ізраїлі, Італії та Франції. Діяльність проводилась у 107 країнах. У грудні 2017 року Сергій Мавроді оголосив про перезапуск власної криптовалюти Mavro.

За проведеним дослідженням, 75% росіян вважають Сергія Мавроді злодієм і махінатором, близько 15% – генієм.

Тетяна Кондратьєва