У суботу обурені селяни вийшли на акцію протесту, підготувавши звернення до керівництва. 304 мешканці Хижинців зареєструвалися на цих зборах. От тіль­ки голова ОТГ на запро­шен­ня не відгукнувся. Чому Богдан Августович проігнорував зустріч із жителями?

– І лікарку, і сімейну мед­­сестру не хочуть залишити на роботі. Але були ж чіткі вимоги, щоб залишилися наші медпрацівники. Вони в таких складних умовах пандемії борються за здоров’я жителів села, – розповіла депутат ОТГ Наталя Вишневська. — Але прийшла нова влада, котра хоче поставити своїх лікарів. Куди зараз йти людям і з ким переукладати декларації? Голова на збори не прийшов, так само не з’явився головний лікар центру.

Голова ОТГ Богдан Августович

Староста Олег Терно­пільський сказав: поки я буду на роботі, медсестра тут не працюватиме. Мовляв, вона ліки за завищеними цінами пропонує… Мова йде про те, що у ФАПі медики будуть не щодня, а тільки двічі на тиждень. А наші люди звикли отримувати допомогу щодня… Якби керівництво пояснило людям, як має працювати ФАП — ситуація б вирішилася. А нас проігнорували.

– Нічого конкретного ми не почули ні від свого безпосереднього керівництва, ні від керівників ОТГ. Тому вважаю це все чутками, — розповідає лікар Алла Данилюк. — Чи забере нас центр Луки-Мелешківської – ми досі не знаємо. Думки такі, що вони будуть набирати своїх людей.

Раніше наш ФАП був на обслуговуванні в районному первиному центрі медико-санітарної допомоги. З Аллою Данилюк уклали декларацію 1398 пацієнтів, у тому числі з сусідніх сіл. 21 січня нас попередили, що буде скорочення, бо центр реформується, і нас мали б прийняти до Луко-Мелешківського центру, — каже медсестра Людмила Заєць. — У нас на ФАП є гарне обладнання, є багато лежачих хворих, до котрих треба прийти додому, люди обрали лі­каря, а тепер їх позбавляють права отримувати якіс­ну медичну послугу!

Дійшло до того, що останні 10 днів на ФАП відключене тепло. Староста села не подбав про те, щоб заплатити за газ, і його відключили. 31 рік я працювала тут, була кращим фельдшером області, а тепер раптом стала такою поганою!

– ФАП у Хижинцях працюватиме. По працівниках ситуація інша. Районна лікарня їх звільнила, але чи візьме їх наш центр на роботу — не моя компетенція. І медичні послуги у Хижинцях надаватимуться щодня, — пообіцяв голова ОТГ Богдан Августович. — Ми навіть збільшуємо штат на одну одиницю, там буде лікар і дві медсестри, щоб якість медичних послуг була кращою.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА