Тиждень тому на Вінниччині представили керівників семи окружних прокуратур. Зокрема Гайсинську очолив Володимир Гирба, який до цього працював у Бершаді. На адресу редакції звернулись громадські активісти, які проти такого призначення, й ось що повідомили:

– Володимир Гирба був довгий час прокурором міста Ладижина, після так званої реформи став прокурором Бершадської місцевої прокуратури, а тому має пряме відношення практично до всіх кримінальних проваджень щодо чиновників міста Ладижина та пов’язаних з ними корупційними діяннями. Громадська організація «Ладижинська громадська рада» спільно з ГО «Народний центр екологічного контролю» довгий час займались громадськими розслідуваннями в сфері земельного дерибану навколо міста. Серед всіх справ відзначу дві найбільш резонансні, які озвучувались публічно навіть обласною прокуратурою.

Прокурор Володимир Гирба

Мова йде про розподіл прибережної смуги річки Південний Буг для ведення садівництва по 12 соток. Таких місць було два, перше — в районі санаторію «Дубрава» — 37 земельних ділянок, друге — в районі дачних товариств, який має назву «Ладижинська Швейцарія», де видані документи на 42 земельні ділянки, — каже Андрій Скакодуб, голова ГО «Ладижинська громадська рада».

— Нами було ініційовано відкриття кримінальних проваджень за фактом незаконного надання цих земельних ділянок, і такі кримінальні провадження були відкриті. Суть справи: колишній голова Держкомзему в м. Ладижин без будь-яких рішень сесії підготував землевпорядну документацію, а міський голова міста Ладижина та його перший заступник підписали та видали державні акти. Земля роздавалась на підставних осіб, в основному не жителів міста. Дві земельні ділянки навіть були надані двом столичним ВІП-повіям, певно, за надані послуги.

Андрій Скакодуб (праворуч) показує документи, які засвідчують бездіяльність правоохоронців

У результаті ні міський голова, ні його перший заступник не понесли жодного кримінального покарання, бо прокуратура не висунула їм обвинувачень. Обвинувачення було висунуто тільки голові Держкомзему, але суд закрив справу у зв’язку з тим, що закінчились строки притягнення до кримінальної відповідальності. Захист спільно з прокуратурою вичекали, коли строки фактично закінчаться.

Всі державні акти по землі біля «Дубрави» було скасовано через суд, вкрасти прибережну землю в рекреаційній зоні не вдалось. Зовсім інша справа по землі в районі «Ладижинської Швейцарії». У цьому випадку державні акти не було скасовано, кримінальна справа закрита і нікому не пред’явлено навіть обвинувачення. Землю таким чином було узаконено. Тобто незабаром в цьому місці почнеться велике будівництво елітних котеджів з виходом на річку. При цьому доступ до Південного Бугу власникам 5-ти дачних товариств буде повністю перекрито, оскільки землю було роздано по всьому берегу, починаючи від річки Сіб і до самого заказника «Коростовецький». Володимир Гирба несе пряму відповідальність за прокурорський нагляд за цими скандальними справами.

Нарікання на роботу прокурора має і Володимир Зарічанський з Бершадщини:

– Після публічного викриття мною, тодішнім депутатом Вінницької обласної ради, злочинної схеми по незаконному видобутку у величезних кількостях піску на території Бершадського райо­ну наприкінці 2017 року відділом поліції за ініціативою в той час керівника Бершадської місцевої прокуратури Володимира Гирби було зареєстровано кримінальне провадження щодо мене за надуманими звинуваченнями. Ціною тривалого часу, численних скарг мені вдалося вирвати це кри­мінальне провадження та спрямувати його за підслідністю до НАБУ, слід­чий якого після об’єк­тивного розслідування закрив провадження щодо мене. Однак, досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо незаконного видобутку піску триває до сьогодні, вже п’ятий рік поспіль без будь-яких результатів такого розслідування.

Громадські активісти сподіваються, що обласне керівництво прокуратури візьме ці факти до уваги та перевірить їх достовірність.

Валентина Лісова